Rostade kastanjer

Kastanjer från Medelhavsregionen är en delikatess och kan, om de ugnsrostad, ätas både som en enkel efterrätt eller som tillbehör till fågel. De kastanjeträd som har ätbara kastanjer växer bara undantagsvis i Sverige och då bara i de mest gynnsamma biotoperna i södra Sverige och de ger nästan aldrig någon…

Små filopajer med broccoli och oliver

Ett recept för gravida, passar extra bra till en buffé.

Vattenmelon med fetaost och mynta

Fetaost och vattenmelon är en fantastisk kombination i sommarvärmen. Ett glas svalkande anisbrännvin ger också en spännande smakkombination. I Turkiet heter brännvinet raki, i Grekland ouzo och i Frankrike pastis.

Grillade svärdfiskspett

Svärdfisken har ett fast och fint kött som gör den väldigt lämpad för att trä upp på spett och grilla. Servera svärfiskspetten med pommes frites och het mangosalsa.

Morotstzatziki

Tzatsiki med lite mer tuggmotstånd än vanlig. Funkar som både sås och sallad till kött och fågel.

Spanakopita

Små läckra grekiska spenatpajer.

Saganaki

Grekisk ost är mer än feta och halloumi. Kefalotiri är till exempel en utmärkt ost som man kan använda till att göra den läckra förrätten saganaki.

Briam

Grekisk grönsakslåda som kan vara både en maträtt i sig själv eller tillbehör till grillat kött.

Stifado

Traditionellt serveras stifado med bröd, oliver och fetast. Men numera är det inte ovanligt ta man får både pommes frites och ris till. Vill man kan man byta ut kalvköttet mot oxkött.

Grekiska fyllda tomater

Klassisk grekisk vegetarisk rätt. Fyllda tomater funkar bäst varma men är även goda kalla.

Grekiskt påskbröd

Imponerande skådebröd som dessutom är gott att äta.

Grekiska köttbullar

Smakrika alternativa köttbullar. Serveras med pasta.