Klassisk grekisk vegetarisk rätt. Fyllda tomater funkar bäst varma men är även goda kalla.
Grekiska fyllda tomater
Ingredienser (4 portion)
8 bifftomater
2 gula lökar
2 dl grekisk olivolja
2 dl ris (av rundkornig kladdig sort)
4 dl grönsaksbuljong från tärning
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad basilika
salt
nymald svartpeppar
Tillagning
Värm ugnen till 225 grader.
Skär av toppen på tomaterna. De ska senare användas som lock.
Gröp försiktigt ur tomaterna med en sked och skär inkråmet i småbitar och lägg i en skål.
Salta tomaterna invändigt och ställ dem åt sidan upp och ner så de kan rinna av.
Hacka löken och fräs den gyllengul i hälften av olivoljan. Tillsätt riset och inkråmet från tomaterna
Häll på buljongen och låt koka på svag värme i 20 minuter.
Rör om och krydda med persilja, basilika, svartpeppar och eventuellt mer salt.
Fyll tomaterna med blandningen och lägg på locken.
Ställ dem i en ugnsäker form och häll på resten av olivoljan.
Grädda mitt i ugnen i 30 minuter. Låt svalna lite innan servering.