Enkla muffins

Saftiga och goda enkla muffins. Man kan smaksätta med bär om man har lust.

Radiokaka

Klassisk svensk kaka som såklart fått sitt namn för att den ser ut lite som fronten på en gammal transistorradio. Tycker man radiokaka är ett töntigt namn så kan man istället kalla den vid något av sina andra namn, som tex kexkaka, ischokladkaka eller källarkaka.

Amerikanska chokladmuffins

Stora härliga muffins av amerikansk typ som blir så mätt på att man kan skippa lunchen.

Lemon Meringue Cupcakes

Läckra och fräscha cupcakes med marängfrosting med härlig citronsmak.

Kladdkakemuffins

Kladdkaka eller muffins till kaffet? Varför välja när man kan få både och!

Julstjärnor

Innan finska separatister skriver kommentarer som “dettaaa e int finska juuuulstjärnor” så ber vi att få det noterat att vi enbart har kallat dem för “julstjärnor”. Finska julstjärnor görs med nånslags katrinplommonmos. Vi tog svensk hallonsylt istället. Våra blev garanterat snyggare och säkert godare. Här finns vårt recept på smördeg.

Smördeg

Göra egen smördeg är inte så svårt om man bara är noggrann. Detta recept är med riktigt smör. Vill man förenkla det lite så använder man margarin istället, precis som i butikernas “smördeg”, men det blir inte riktigt lika gott. Av smördegen kan man göra oräkneliga kakor och även endel…

Chokladtröst med vispad grädde

Choklad tröstar bra! En supersnabb favorit på fikabordet, efter sjuttonminuter i ugnen är den perfekt. Piffa upp kladdkakan med lite pudrad kakao eller florsocker som man enkelt får på plats med hjälp av en tesil. Perfekt för den rätta cafékänslan.

Flapjack

Brittisk havrekaka som börjar bli poppis även här.

Klenäter

Klassisk julkaka här i Leif Mannerströms version.

Japonais (Japaner)

Dessa kakor var specialitet på Conditori Lundagård i Lund när jag arbetade där och ugnarna var fulla av japanbottnar hela dagen eftersom efterfrågan var så stor på denna hasselnötssmakande kaka. Vi gjorde den som tårta också. Receptet kommer ursprungligen från Schweiz, och Max Hämmerli, som var verkmästare, tog med sig…

Ambrosiakaka

Få kakor har fått ett så tragiskt öde som ambrosiatårtan, som tillverkas av industrin i förpackningar som håller sig i flera månader och är fulla av konserveringsmedel. På Blekingsborgs konditori bakade vi dem på riktigt och kunderna köpte dem alltid så fort de var klara. Traditionellt strös glasyren bara med…