IKIGAI är det nya receptet på ett långt och lyckligt liv

Vill du leva ett långt och lyckligt? Ganska dum fråga! Vem vill inte ha ett långt och lyckligt liv? Här går vi igenom det nya receptet som sägs leda till ett långt och lyckligt liv.

Att nyttig mat en av de viktigaste ingredienserna i ett långt liv behöver nog ingen vidare förklaring. Ännu viktigare är det att äta rätt mat ifall man vill leva ett långt liv. Hälsofördelarna med att äta rätt mat

Däremot är mat ingen garanti för ett lyckligt liv. Visserligen kan man bli lycklig och må bra av att äta mat, men det är ingen garanti för ett långt och lyckligt liv.

Mat är det inte lika säkert att mat även är den viktigaste ingrediensen i receptet till ett lyckligt liv. Det finns många faktorer som styr livsglädjen utöver maten vi får i oss. Givetvis är mat en förutsättning för att kunna leva ett hälsosamt liv. Så vad är receptet på lycka? Det många trender som förespråkar ett lyckligt liv. En av de senaste trenderna är från Japan och kallas för Ikigai.

Det är något vi alla människor har enligt Japanerna.

Japanerna är välkända för att leva långa långa liv då medelåldern blivit allt högre genom åren. Kanske har de lyckats hitta ett recept för både ett långt och lyckligt liv? Här tänkte vi kort gå igenom vad Ikigai innebär.

Bild: Pixabay

Ikigais positiva effekter

Ett hälsomat liv brukar oftast leda till långt liv, men det räcker inte med att bara äta hälsosam kost och leva en aktiv livsstil. Enligt Ikigai-principen så är det minst lika viktigt att allting i ditt liv fungerar som en bra symbios, och då är vad du gör om den dagarna den viktigaste grundpelaren.

Om vi hittar svaret på vad vi känner att vi är bra på, vad vi älskar att syssla med, vad världen skulle behöva och vad jag kan få ersättning för så är vi nära att hitta vad som motiverar oss och ger oss energin att leva länge och väl.

Ikigai är ingen nyhet, då ursprunget dateras så långt tillbaka som 800-talet, men det är i modern tid som denna livsstil har fått uppmärksamhet även i västvärlden. 2019 så inskrevs Ikigai som ett nytt ord i den svenska ordboken.

Man pratar ofta om att “millennials”, alltså människor födda mellan 80-talet och 00-talet, har svårt att finna lycka och motivation i dagens arbetsmarknad, och att löner inte räcker längre för alla som motivationsfaktor.

Där blir Ikigai relevant, då det handlar om så många andra grejer än enbart lön. Som tidigare nämnt handlar det om att stimulera talang, passion, välgörenhet och slutligen lön. Som ni hör så är den ekonomiska biten bara en femtedel av denna glädjens pentagon.

Statistiskt i framkant

Japan har länge varit känt för sina hälsosamma invånare, och Ikigai kan vara en stor orsak till detta fenomen. Japanernas medellivslängd ligger på 83,9 år, vilket är mer än snittet på 80 år. Landet har högst andel invånare över 64 år av alla länder i hela världen. Enbart 3.7% av invånarna är överviktiga, och landet ligger på fantastiska nivåer när det kommer till att hålla en låg stress bland sina invånare.

Kanske är Ikigai något att studera för den som känner att man saknar något i livet.

You May Also Like

1.


2.


3.
* = Obligatoriskt fält