Pannkaka

Pannkaka är en billig och omtyckt vardagsmat. Den äts oftast på torsdagar i Sverige och enligt gammal tradition så äter man även ärtsoppa före pannkakan. Man lagar rätten genom att göra en smet av ägg, mjöl, salt och mjölk. Vissa smaksätter även smeten med vaniljsocker. Smeten vispas noggrant så att…

Pulled Pork

Amerikansk slowfood-klassiker som först på senare år nått våra breddgrader och redan håller på att bli ett skämt i klass med tacopajen. Det är dock lite elakt eftersom detta är riktig mat och ett utmärkt sätt att använda fläskkarrén på. Servera med hamburgerbröd, avokado, löken från grytan och mer barbequesås.

Fetaostlax

Fetaostlax håller på att bli en modern klassiker när svenskarna överger fettskräcken. Ett lager med smulad fetaost gör den tråkigaste frysdisklaxen till en smakrik rätt på under en halvtimme. Servera med kokt potatis eller om man äter LCHfF eller GI så serverar man med till exempel kockt broccoli.

Pasta al forno di Sophia Loren

Detta är en bra bjudrätt tycker den napolitanska skådespelerskan Sophia Loren. I sin kokbok Recepies and Memories från 1998 skriver hon att pasta al forno är perfekt att förbereda i förväg och ta med till en fest och gratinera färdig där. Eller att ha med sig som en present. Eller…

Colcannon

Traditionell rätt från Irland som historiskt varit så populär att den till och med fått en egen sång. Äts som den är eller som tillbehör till kött eller fisk.

Chuleton med padrones och hackad sallad

Grillad entrecote på benet med padrones, hackad sallad och rostad potatis. En av mina favoriträtter de senaste åren. Köp en skiva entrecote, 5 cm tjock, den ska väga runt ett kilo. Den räcker till 2-3 personer beroende på hur hungrig man är, äter man förrätt och efterrätt så räcker den…

Samis ungkarlslåda

Enkel och smakrik rätt för alla stundenter och ungkarlar med begränsade matbudgetar och matlagningskunskaper.

Pluras paella

En paella kan innehålla det mesta, man kan göra den på enbart skaldjur eller så blandar man skaldjur med fisk, kyckling eller kanin. Plura har ätit denna rätt ett otal gånger på olika platser runt om i Spanien och aldrig har de smakat eller sett likadana ut, alla har sitt…

Crema di ricotta alla frutta fresca

Färsk frukt med ricotta, från Sicilien. Detta är samma kräm som man fyller cannoli med, de friterade rör som serveras överallt på Sicilien. Helt enkelt ricotta som sötas och vispas och blir ett friskt och magert alternativ till vispgrädde. På Sicilien använder man helst färsk ricotta som smakar mer, och…

Moriska spett

Ännu en rätt som Plura stötte på i Soller. Servera den som en förrätt eller som en tapasrätt bland andra.

LCHF-mos

LowCarb-mos som får en fräsch ljusgrön färg och mildare smak än ett rent blomkålsmos.

Enkel oxfilékänsla med fransyska och kantareller

Med kantareller och lite grädde kommer man långt i sommarköket.