Med kantareller och lite grädde kommer man långt i sommarköket.
Enkel oxfilékänsla med fransyska och kantareller
Ingredienser (2 portion)
1 liten fransyska, ca 400 g
200 g kantareller, minst
salt och nymortlad svartpeppar
1 klick smör att bryna i
1 msk fond
3 dl vispgrädde
1 tsk senapspulver eller dijonsenap
Garnityr
kokta morötter, bönor och hackad persilja
Tillagning
Salta och peppra fransyskan och bryn den runt om i smör. Efterstek i 175 grader varm ugn tills köttet har en innertemperatur på 65 grader.
I samma stekpanna som du brynte köttet tillsätter du fond och grädde och låter det koka ihop. Smaka av med salt och peppar och tillsätt senapspulver eller dijonsenap. Blir det tjockt späder du med lite vatten, eller mer grädde.
Putsa kantarellerna om det behövs och torrstek dem i en panna tills vattnet ångat ut, tillsätt smör och bryn dem fint, salta. Ställ undan dem tills köttet är klart.
Ta fram köttet ur ugnen och lägg det på ett varmt fat att vila, häll steksafterna i såsen och rör om.
Värm svamp och sås, slå upp såsen på ett varmt fat. Skär upp fransyskan i tunna skivor och lägg upp på fatet. Strö över kantareller och garnera med lite kokta bönor och morötter, persilja så klart. Ta ut fatet i trädgården och dela det med en vän, eller ja, får du allt själv är det också lycka.
Klyftpotatis blir gott till, men en stor härlig grönsallad är också super.