C H Hermanssons köttfärs- och potatisgratäng

En värmande kött och potatisrätt som gjord för söndagsmiddagar under vinterhalvåret. Skapad av den legendariske vpk-ledaren Carl-Henrik (CH) Hermansson.

Ingredienser (8 portion)

2 msk smör
2 gula lökar
0,6 kg nötfärs
2 msk vetemjöl
800 g krossade tomater
4 msk tomatpuré
1 tsk grovmalen svartpeppar
2 tsk salt
2 krm riven muskot
3 dl vitt vin
1 kg potatis
3 dl vispgrädde
4 dl riven ost

Tillagning

Hacka löken och bryn i smöret i en stor stekgryta.

Lägg i köttfärsen och mosa sönder den. Bryn.

Strö över mjölet, tillsätt tomater och kryddor.

Häll i det vita vinet och låt allt koka i 10 minuter på svag värme.

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala potatis och skär i tunna skivor.

Smörj en ungssäker form. Varva potatis och köttfärs. Avsluta med köttförs. Salta.

Blanda grädde med den rivna osten och häll över.

Grädda ungefär 50 minuter mitt i ugnen.

Fler liknande recept