En värmande kött och potatisrätt som gjord för söndagsmiddagar under vinterhalvåret. Skapad av den legendariske vpk-ledaren Carl-Henrik (CH) Hermansson.
C H Hermanssons köttfärs- och potatisgratäng
Ingredienser (8 portion)
2 msk smör
2 gula lökar
0,6 kg nötfärs
2 msk vetemjöl
800 g krossade tomater
4 msk tomatpuré
1 tsk grovmalen svartpeppar
2 tsk salt
2 krm riven muskot
3 dl vitt vin
1 kg potatis
3 dl vispgrädde
4 dl riven ost
Tillagning
Hacka löken och bryn i smöret i en stor stekgryta.
Lägg i köttfärsen och mosa sönder den. Bryn.
Strö över mjölet, tillsätt tomater och kryddor.
Häll i det vita vinet och låt allt koka i 10 minuter på svag värme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala potatis och skär i tunna skivor.
Smörj en ungssäker form. Varva potatis och köttfärs. Avsluta med köttförs. Salta.
Blanda grädde med den rivna osten och häll över.
Grädda ungefär 50 minuter mitt i ugnen.