Pasta al forno di Sophia Loren

Detta är en bra bjudrätt tycker den napolitanska skådespelerskan Sophia Loren. I sin kokbok Recepies and Memories från 1998 skriver hon att pasta al forno är perfekt att förbereda i förväg och ta med till en fest och gratinera färdig där. Eller att ha med sig som en present. Eller att ta med sig färdig och avsvalnad på en picknick.

Detta är pasta al forno i napoleonsk stil. Här används blandfärs men nöt- eller kalvfärs går lika bra. Man kan dessutom blanda i lite av det man har: salami, parmaskinka, kokt skinka, bacon, rökt fläsk eller pancetta.

Den italienska béchamelsåsen är mycket tjockare än den franska. Besciamella blir som en vaniljkräm och flyter inte ut på samma sätt som den franska såsen. Självklart hävdar italienaren att såsen ursprungligen är italiensk. Det är denna sås man ska använda i lasagne och annan ugnsgratinerad pasta.

Ingredienser (6 portion)

Sophia Lorens gratinerade pasta
1 gul lök
olivolja
1 selleristjälk
1 morot
600 g blandfärs
1 dl rött vin
500 g passerade tomater
6 basilikablad
salt
svartpeppar
500 g penne eller anna kort, tjock pasta
2 ½ dl (ca 65 g) nyriven parmesan
Besciamella
6 dl mjölk
4 msk (50 g) smör
4 msk (40 g) mjöl
salt
svartpeppar
muskotnöt

Tillagning

Sophia Lorens gratinerade pasta: Finhacka löken och fräs mjuk och genomskinlig i några matskedar olivolja. Finhacka selleri och låt fräsa med. Finhacka morot och fräs. Blanda köttfärsen och bryn.

Tillsätt vin och låt koka in. Tillsätt passerade tomater och basilkablad och låt puttra minst en halvtimme. Rör om då och då. Såsen ska inte vara så blöt. Tillsätt vatten om den blir för torr. Smaka av med salt och nyvalen svartpeppar.

Besciamella: Värm mjölken. Smält smöret i en kastrull. En tjockbottnad kastrull sprider värmen bättre så att såsen inte bränner.

Vispa ner mjölet så att det blandar sig med smöret. Vispa in mjölken lite åt gången så att smör- och mjölblandningen löses upp.

Låt såsen koka upp och sjuda i ca 5 minuter. Rör hela tiden så att såsen inte bränner fast i botten. Bränd sås smakar inte gott.

Smaka av med salt, svartpeppar och nyriven muskotnöt.

Sätt ugnen på 200 grader. Koka pastan nästan färdig i rikligt med saltat vatten, häll av och blanda med hälften av köttfärssåsen. Sprid ut en tredjedel av pastablandningen i en ugnsform. Fördela över en tredjedel av resterande köttfärssås. Fördela även en tredjedel av besciamellasåsen respektive osten. Upprepa i två lager till. Avsluta med besciamella och parmesan. Gratinera ca 20 minuter till fin färg.

Fram till den avslutande gratineringen kan rätten förberedas och förvaras plastad i kylskåp. Täck med aluminiumfolie och låt först bli genomvarm i 20-30 minuter, ta sedan av folie och grädda till fin färg.

You May Also Like* = Obligatoriskt fält