Pannkaka är en billig och omtyckt vardagsmat. Den äts oftast på torsdagar i Sverige och enligt gammal tradition så äter man även ärtsoppa före pannkakan. Man lagar rätten genom att göra en smet av ägg, mjöl, salt och mjölk. Vissa smaksätter även smeten med vaniljsocker. Smeten vispas noggrant så att eventuella klumpar försvinner. Sedan hettar man upp en stekpanna på spisen, smälter smör inför varje pannkaksstekning och häller i ett tunt lager smet som gräddas till gyllenbrun färg på båda sidor. Servera med valfri sylt och grädde eller glass.
Pannkaka
Ingredienser (4 portion)
2.5dl vetemjöl
6dl mjölk
3 ägg
50g smör
0.5 tsk salt
Tillagning
Börja med att blanda mjöl och salt i en bunke.
Tillsätt sedan lite utav mjölken i taget och vispa samtidigt så det inte blir några klumpar.
Smält smöret och tillsätt sedan det.
Vispa i äggen sist utav allt.
Sen är det dags att börja steka pannkakorna och då tar du ca 0,5 - 1dl smet till varje pannkaka.
Efter du hällt på smeten i stekpannan så vinklar du den så att smeten rinner ut och täcker hela stekpannans yta.
När du ser att smeten stelnat och fått en ljus gulbrun färg är det dags att väna på den och vänta till den ser likadan ut på andra sidan, när den blivit så på andra sidan också är pannkakan klar att äta.
Sen fortsätter du bara att steka upp smeten på samma sätt.