Pannkaka

Pannkaka är en billig och omtyckt vardagsmat. Den äts oftast på torsdagar i Sverige och enligt gammal tradition så äter man även ärtsoppa före pannkakan. Man lagar rätten genom att göra en smet av ägg, mjöl, salt och mjölk. Vissa smaksätter även smeten med vaniljsocker. Smeten vispas noggrant så att…

Chia Fresca

Chiafrön har ätits av indianstammar i Sydamerika i tusentals år. Sedan några år tillbaka har de även “upptäckts” av oss andra. Vi är lite lätt efter kan man säga. De anses extremt lämpliga för fysiskt aktiva personer. Chiafrön innehåller massor av mineraler och vitaminer, men framförallt så är de en…

Rostade hasselnötter

Rostar man sina hasselnötter får de en extra smakdimension. De blir då lämpliga att äta som de är eller ha i müsli. De kan även hackas och användas som topping på glass. Vill man kan man mala dem till mjöl och bli en ingrediens i hemgjord nougat.

Crema di ricotta alla frutta fresca

Färsk frukt med ricotta, från Sicilien. Detta är samma kräm som man fyller cannoli med, de friterade rör som serveras överallt på Sicilien. Helt enkelt ricotta som sötas och vispas och blir ett friskt och magert alternativ till vispgrädde. På Sicilien använder man helst färsk ricotta som smakar mer, och…

LCHF-pannkakor

Att man behöver mjöl i pannkakor är en myt. Dessa är helt mjölfria (och glutenfria) och ser ändå ut som vanliga pannkakor och smakar dessutom jättegott.

Kesoplättar

Vanliga pannkakor är kolhydratbomber. Men dessa kesoplättar är enkla att göra och nästan fria från kolhydrater.

Västerbottenchips

Gott och lättlagat tilltugg med rökt lax, löjrom och crème fraiche skapat av Cathrine Schück till OS-guldmedaljören Björn Ferry. Passar som ensam förrätt eller tillsammans med stekt eller kokt fisk.

Rostade kastanjer

Kastanjer från Medelhavsregionen är en delikatess och kan, om de ugnsrostad, ätas både som en enkel efterrätt eller som tillbehör till fågel. De kastanjeträd som har ätbara kastanjer växer bara undantagsvis i Sverige och då bara i de mest gynnsamma biotoperna i södra Sverige och de ger nästan aldrig någon…

Chokladtarte med ricotta, pinjenötter och rårörd hallonsås

Tja, vad ska man säga, mer än att ingen kommer att bli besviken…

Plommonsallad med chokladbollar

Gör gärna en större mängd chokladbollar, de håller sig flera veckor i kylen. Om man inte äter upp dem förstås.

Rostade päron med havreplättar och cidersabayonne

Att driva en ekologisk fruktträdgård är tufft jobb. Ska man klara sig utan att bespruta måste man försöka bibehålla en så stor nyttodjursfauna som möjligt. Det innebär att man har kvar alla smådjur som funnits från början, som har sina egna fiender och som håller varandra i schack. Besprutningen tar…

Ostkaka med aprikossås

Ett recept speciellt anpassat för gravida av Klara Desser.