Rostade päron med havreplättar och cidersabayonne

Att driva en ekologisk fruktträdgård är tufft jobb. Ska man klara sig utan att bespruta måste man försöka bibehålla en så stor nyttodjursfauna som möjligt. Det innebär att man har kvar alla smådjur som funnits från början, som har sina egna fiender och som håller varandra i schack. Besprutningen tar död på skadeinsekter som förstör i odlingen, men i och med det rubbas också balansen genom att ett annat smådjur får ta större plats. I ekologiska fruktträdgårdar försöker man förebygga problemen – låta träden få tillräckligt med vatten, plocka bort fallfrukt, plantera ej lättangripna sorter och ha gott om andra växter och buskar kring odlingen som skadedjur kan äta på istället. Då och då kan en besprutning ske även på ekologiska odlingar, men då är kriterierna hårda för vilka ämnen som får användas.

Ingredienser (4 portion)

4 päron, t.ex. Göteborgs Diamant
Havreplättar
70 g havregryn
4 ägg
1 tsk råsocker
1 ½ dl osötad äppelpuré
1 dl gammaldags mjölk
smör till stekning
Cidersabayonne
6 äggulor
10 cl halvtorr cider, t.ex. Kiviks Astrakan
2 msk pressad citronsaft
2 msk florsocker

Tillagning

Sätt ugnen på 250 grader.

Skär varje päron i 8 klyftor. Lägg klyftorna med skalsidan nedåt på en plåt med smörpapper. Baka i ugnen 12-14 minuter eller tills de är gyllenbruna.

Mixa allt till plättsmeten utom smör i kannmixern. Värm upp ett plättjärn på stark värme. Stek plättarna i smör.

Lägg äggulorna och cidern i bunken som tillhör köksassistenten. Vispa för hand över vattenbad till en tjock kräm, ca 80 grader. Sätt sedan bunken i köksassistenten och vispa på medelhastighet tills krämen är rumstempererad. Smaksätt med citronsaften och florsockret och fortsätt vispa på låg hastighet tills sabayonnen ska serveras.

Lägg upp en hög med plättar. Ställ päronen mot plättarna. Täck stapeln med sabayonnen. Bränn av sabayonnen med en gasbrännare (ej nödvändigt).

Fler liknande recept