Frozen Daiquiri

Ingenjör Jennings, ansvarig för gruvan Daiquiri på östra Kuba, ville bjuda sin besökande kollega Pagliuchi på något. Förrådet innehöll tyvärr bara rom, lite socker och några citroner. De blandade detta med is och drack. “Vad heter drinken?,” frågade Pagliuchi. “Förmodligen Rom Sour”, svarade Jennings. Pagliuchi svarade att den var alldelesför…

Caribou Lou

Drink inspirerad av en textrad i stenhårda rapparen Tech N9nes låt med samma namn. Det svåra med den här drinken är att få tag på 75%-ig rom.

Bacardi

Klassisk cocktail som bär den berömda sprittillverkarens Bacardis namn. Går givetvis att göra även med andra sorters ljus rom.

Between the sheets

Klassisk cocktail med både konjak och rom.

Piña Colada

Det finns en anledning till att denna smakkombination är känd i hela världen som en klassiker, men den gjordes ursprungligen utan kokosmjölk. Namnet betyder krossad ananas. Tips! För en fylligare konsistens, använd färsk krossad ananas istället för juice. Grädde och kokossyrup fungerar om du inte har kokosmjölk.

Long Island Iced Tea

En av världens mest populära drinkar. Uppskattas både för sin smak och för att den har så hög alkoholhalt. Long Island Iced Tea skapades av Robert “Rosebud” Butt i slutet av 70-talet, i staden Babylon på just Long Island.

Frozen Strawberry Daiquiri

En härligt läskande sommardrink av slush-typ. Kan även göras på färska jordgubbar men öka då på mängden is.

Coco Roco

Det är få drinkar som verkligen måste serveras i en kokosnöt, men Coco Roco är en sådan drink. Helst ska man såklart av sitta på en strand på Maldiverna, Cooköarna, Karibien eller åtminstone Grekland och höra vågornas stilla kvällsskvalp och känna att jobbstressen är långt, långt borta.

Caipirinha

Traditionell brasiliansk arbetarklassdrink som blandas med cachaça (sockerrörssprit av rom-typ) som bas. Namnet betyder “den lille tölpens drink”. Finns även som variant med vodka och då heter den [a href=*https://www.receptcentralen.se/drinkar/caipiroska*]Caipiroska[/a] eller Caipirissima där spriten ska vara ljus rom.

Cuba Libre

Enligt en av historierna kring denna drink ska den för första gången ha blandats under det kubanska frihetskriget (därav namnet). Det var en kubansk löjtnant som 1893 såg till att rom och Coca-Cola förenades i ett och samma glas.

Hurricane

Fruktig long drink på rom skapad på den legendariska Pat O’Brien’s bar i New Orleans under andra världskriget. Drinken blir godast om man gör den på färskpressad juice.

Daiquiri

En välkänd rombaserad drink från Kuba som sägs ha skapats på baren El Floridita i Havanna. Både Ernest Hemingway och John F. Kennedy uppskattade drinken mycket.