Lepinje

Bröd från Balkan som påminner om pitabröd, men som är så gott att till och med de kräsnaste barn äter det. Passar extra bra till cevapcici. Frys in de som eventuellt blir över.

Budapestbakelse med körsbär

En lite sats bakelser av den klassiska budapest-typen som blir lagom till 6 personer.

Enkel Chicken Kiev

Hemlagad Chicken Kievs behöver inte innebära timmar i köket. Detta är en enkel och snabb variant på klassikern Chicken Kiev.

Cevapcici

Cevapcici är en av nationalrätterna i Bosnien och Hercegovina, men den tros från början komma från Turkiet.

Vegetarisk borsjtj

God rödbetssoppa som förknippas med Ryssland, men som troligtvis härstammar från Ukraina. Borsjtj passar att göra på hösten när de svenska rödbetorna är mogna. Äkta borsjtj innehåller nån form av rimmat fläsk.

Bröd med poolish

Bröd som bakas med poolish får en rikare arom och kräver mindre mängd jäst.

Langos

Ungerskt bröd som man kan variera med många olika pålägg.

Piroger med olika fyllningar

Piroger är bra både som bjudmat, picnic-matsäck och lunchlåda. Allra godast är piroger om man serverar nygräddade med en fräsch sallad till. Nedan finns några förslag på fyllningar till piroger, men man kan ha i det mesta bara det inte är för vattnigt.

Borsjtj

God rödbetssoppa som troligtvis härstammar från Ukraina. Borsjtj passar att göra på sensommaren/hösten när de svenska rödbetorna är mogna. Godast att dricka till är en [a href=*http://www.systembolaget.se/Applikationer/Sok/ResultatLista.htm?Sok=Av&SokKriteria=Ol:0:0::52:0:0:9999:0:0:::::0:0:0:0:0:0::::::::::::::0:100:0::True:::&Butik=0&SidNr=1&SortKol=namn&Asc=1&SokOrdinarieSort=True&SokVarugrupp=Ol&SokStrangar=LJUS+LAGER:Alla+l%u00e4nder:Alla+storlekar:::Beska:Fyllighet:S%u00f6tma:/*]ljus lager[/a].

Lahmacun

Pizzaliknaderätt som framförallt serveras i den kurdiska-delen av Turkiet.

Korv Stroganoff

En enklare och billigare variant av den legendariska maträtten biff Stroganoff. Korv Stroganoff är populär är att servera till barn.

Biff Stroganoff

Den lyxigare ursprungsrätten till korv Stroganoff. Skapades enligt legenden åt den tandlöse ryske greve Alexander Sergejevitj Stroganov, som genom att köttet strimlades slapp tugga. Biff Stroganoff görs på bättre oxkött som oxfilé eller ryggbiff, och ska enligt traditionen serveras med smetana (sur tjock grädde). Smetanan kan ersättas med gräddfil eller…