Masi Valpolicella Bonacosta

Familjen Masi gör vin i sjätte generationen och nuvarande vinmakaren Sandro Boscaini har ett grundmurat rykte. Deras Valpolicella är diskret i sin framtoning men det behöver ju inte vara något negativt. Angenäm mycket mjuk smak av mörka körsbär. Fin kryddig ton. Till ljust kött och krämig risotto.

Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge

Det blir svårare och svårare att hitta ett prisvärt pinot noir-vin från Bourgogne i takt med att priserna skenar. Runt hundralappen finns dock ett par alternativ. Couvent des Jacobins är ett härligt friskt vin med generös bärighet, bra balans och fin-fin syra.

Château Pech-Latt

Välgjort ekologiskt vin från underskattade Corbières i heta Languedoc-Roussillon. Smaken är aptitretande kryddfruktig med tydliga inslag av fat, mörka bär, choklad, anis och örter. Passar bäst till nöt- eller lammkött.

Alamos Malbec

Catena har gått från storproducent till kvalitetproducent. Med vinforskningscentrum och spektakulär arkitektur leder man utvecklingen i den argentinska vinvärlden. Deras Alamos Malbec är inte deras spjutspetsvin, men fullt drickbart med tydliga mörka bär och fatkaraktär.

El Pedrosal

Rött, medelfylligt jättefynd från bröderna Perez Pascuas i intressanta Ribera del Duero. Närmast perfekt balanserat med sin vassa strävhet, intressanta föga publikfriande aromer (anis, dill, blyertspenna, mörka bär) och de franska och amerikanska ekfatsspåren. Säkert ännu bättre med ett par år till på nacken. Ett matvin, gärna till vilt.

Roodeberg

Sydafrikanska storproducenten KWV har i 50 års tid lyckats göra ett utmärkt fylligt köttvin som nästan alla gillar. Mjuk fruktighet i smaken med en angenäm rökig ton. Tillsammans med tydliga vaniljaromer från fatlagring gör detta vinet lättillgängligt och användbart. Godast till rejäla kötträtter.