Pulled Pork

Amerikansk slowfood-klassiker som först på senare år nått våra breddgrader och redan håller på att bli ett skämt i klass med tacopajen. Det är dock lite elakt eftersom detta är riktig mat och ett utmärkt sätt att använda fläskkarrén på. Servera med hamburgerbröd, avokado, löken från grytan och mer barbequesås.

Moriska spett

Ännu en rätt som Plura stötte på i Soller. Servera den som en förrätt eller som en tapasrätt bland andra.

LCHF-crepes

Goda crepes med få kolhydrater och inget gluten.

Dim Sum

Kinesiska ångkokta dumplinga som passar som plockmat. Vill man inte göra degen finns den som färdiga plattor i välsorterade mataffärer eller asiatiska butiker.

Blomkålsgratäng med kassler

En nyttig gratäng som blir perfekt kvällsmat om man följer LCHF-dieten, men alla andra kommer också tycka det är gott.

Porchetta

Porchetta är härlig italiensk slowfood. Servera med en potatissallad.

Fetaostsallad med bacon

Mycket god LCHF-sallad med både bacon och feta.

Örtpestofyllda baconlindade kycklingfilérullar

Kycklingfiléer som har halverats, plattats till, fyllts med örtpesto, rullats ihop och sen baconlindats. Hälften av örtpeston blandas sen med crème fraiche och till en god passande kall sås.

Bräserad bogstek med syltade vitlökar och kummininlagd rödkål

Bogen är som en mindre skinka med lite mer marmorering i. Den blir väldigt saftig och mör om man ungsbräserar den långsamt. Den funkar även att göra gryta på om man hellre vill det. Välj griskött från mindre producenter som kan påverka hur grisarna föds upp och slaktas. Stress inför…

Senapspanerad fläskkotlett med cole slaw

Nu måste jag säga några allvarsord om fläskkotlett, en ofta sorgligt försummad råvara i Sverige. Det är mycket som får heta fläskkotlett nuförtiden, men det skall vi sanna matälskare inte acceptera. Det enda som duger till fläskkotlett är det kött som sitter på den tjockaste delen av kotlettraden på grisen….

Spaghetti carbonara

Klassisk pastarätt här i mästerkocken Melker Anderssons version, tillsammans med en sallad med romanesco.

Sillbullar med sockerärter och korintsås

Sillbullar med korintsås är en rätt jag i högsta grad förknippar med farmor Cecilia. Förr i tiden, när vi åt åtskilligt mycket mer sill än nu, var både hon och andra husmödrar tvungna att variera tillagningen av sill, och då blev det ibland sillbullar med korintsås. Sillbullar är en typisk…