Vattenmelon med fetaost och mynta

Fetaost och vattenmelon är en fantastisk kombination i sommarvärmen. Ett glas svalkande anisbrännvin ger också en spännande smakkombination. I Turkiet heter brännvinet raki, i Grekland ouzo och i Frankrike pastis.

Auberginesallad med myntayoghurt

Vid östra Medelhavet är aubergine vad potatis är för oss här i Norden. Det finns oändliga variationer med denna basgrönsak. Den här salladen passar som mezerätt, på en buffé eller till grillade lammkotletter.

Het mangosalsa

Friskt och gott söt salsa med mango.

Sesamsallad med kyckling, scampi och melon

Sallad med typiska smaker från östra Medelhavet.

Baba ganoush

Baba ganoush är en aubergine-baserad dipp, som görs på lite olika sätt i hela Orienten. Baba ganoush serveras både som tillbehör och förrätt.

Lammfärskebab med spiskummin, lime och persilja

Lammfärs har en stark och egen smak som står sig bra även i mustiga rätter. Jag har en förkärlek för persisk smaksättning där fräschören i form av citrus och många örter samsas med en karaktärsfull krydda som spiskummin. Och så tycker jag väldigt mycket om att äta med fingrarna, det…

Taginekyckling

Nyttigt marockanskt recept som tillagas i den speciella lergrytan som heter tagine.

Lahmacun

Pizzaliknaderätt som framförallt serveras i den kurdiska-delen av Turkiet.

Couscoussallad med het yoghurtmarinerad kyckling

En god och nyttig couscoussallad. Servera gärna couscoussalladen med arabiskt bröd.

Kebabpizza

Väjer man mellan kebab eller pizza kan det enkla svaret vara kebabpizza. Denna kebabpizza är utan ost, vilket gör den kalorisnålare, men det går såklart att lägga till ost om man inte bryr sig om så världsliga saker.

Arabiskt bröd

Ett snyggt arabiskt bröd som både kan serveras till maten eller fyllas med mat.

Köfte

Turkisk rätt som tros vara ursprunget till de “svenska” köttbullarna. Köfte blir godast om de grillas över glöd, men de kan såklart även stekas.