Rob Roy

Rob Roy är egentligen en Manhattan men med skotsk blended whisky istället för bourbon. Ursprungligen innehöll den lika delar whisky och vermouth. “Roy” är också en skotsk beteckning för en man med rött hår. Robert “Roy” McGregor var en (rödhårig) skotsk hjälte med ett Robin Hood-liknande liv. Liam Neeson porträtterade…

Mint julep

En svalkande drink/cocktail från den amerikanska södern. Drinken är mycket gammal och dess ursprung är okänt. Första gången den nämns i text är 1803 i en bok av John Davis. Sedan 1938 är mint julep den traditionella drycken vid den berömda amerikanska galopptävligen The Kentucky Derby. Där det under två…

Lynchburg lemonade

En lemonad för vuxna som svalkar gott efter middagen.

Shamrock

Döpt efter nationalsymbolen klövern och något av irlands nationalcocktail och flitig drucken på S:t Patricks Day den 17 mars.

Manhattan

Amerikansk cocktail baserad på den i Sverige ovanliga spritsorten reywhiskey (rågwhisky). Bourbon går lika bra.

Eggnog

En anglosaxisk julklassiker. Eggnog görs egentligen i stora satser, men prova med ett glas först för att avgöra om det är något för din julfest.

Irish Coffee

En varm after dinner-drink som passar bra de mörka månaderna på året. I orginalreceptet är grädden ovispad men de flesta föredrar den vispade varianten. Drinken skapades av Joseph Sheridan på nuvarande Shannon Airport när han någon gång på 40-talet skulle värma några frusna amerikanska turister.