Här hittar du kokböcker som vi gillar extra mycket. Och inte nog med det, du hittar receptsmakprov från dem också.


Tårtor

Att göra en 237 sidors bok om tårtor i de färdiga sockerkaksbottnarnas förlovade land kan tyckas djärvt. Men när Jan Hedh, allas vår favoritsockerbagare, nu väl har gjort detta så känns det såklart självklart. Och precis som alla hans tidigare kokböcker är Tårtor en lyckad mix av facklitteratur för riktiga…

Ferry Food

Björn Ferry var förvisso relativt känd, men kanske mer för att vara en frispråkig utövare av en marginalidrott, än för sina meriter på banan. Men någonting förändrades den där magiska dagen den 16 februari 2010 i Whistler utanför Vancouver, Kanada. Och att ett OS-guld öppnar många dörrar är väl ingen…

Sommarkalas

5 år efter den uppskattade kokboken Vinterkalas har nu äntligen livsnjutaren Hannu Sarenström kommit ut med den självklara uppföljaren, Sommarkalas. Nu bjuder han in till vackert dukade bord och serverar mat med smak av svensk sommar, för alla tillfällen, inte bara kalas. Det tar inte många sidor innan man märker…

Pluras Spanska Kokbok

Efter succén med Pluras Kokbok för några år sedan är Eldkvarnsångaren tillbaka med en ny kokbok. Och om det var Frankrike, Västkusten och husmanskost som inspirerade den gången, så har han nu siktat in sig på det spanska köket, som han har en nästan 25-årig kärlekshistoria med. Per “Plura” Jonsson…

Viva Italia – Stora italienska kokboken

Den svenska kärleken till det italienska köket är väldokumenterad och det känns som det kommer minst ett praktverk på svenska varje år som utger sig för att vara heltäckande genomgångar av den Italienska matlagningskonsten. Nu har det blivit dags herr och fru Tengby att ge ut sin version. Familjen Tengby…

Mina smaker från Provence

För något år sedan kom Melker Anderssons kokbok med mat han lagar hemma till sin familj. Nu är det hans parhästs, Danyel Couets, tur att bjuda in till sitt hemmakök i receptsamlingen Mina smaker från Provence. Och hos Danyel, precis som hemma hos Melker, är det långt ifrån samma mat…

Mitt goda Toscana

De flesta som är intresserade av matlagning undrar nog nångång vad en mästerkock lagar till när han/hon är ledig och hungrig. Detta har Norstedts bokförlag tagit fasta på och tagit hjälp av några av Sveriges bästa kockar för att reda ut detta. Först ut är Operakällarens Stefano Catenacci. Föga förvånade…

Rosendals Trädgård-Ett år med trädgård och mat

Välkända TV4-profilen Malou von Sivers har, tillsammans med fotografen Lena Koller, dokumenterat Rosendals Trädgård på Djurgården i Stockholm under ett års tid. Deras arbete har resulterat i en fullmatad kokbok. Men Rosendal har inte alltid varit den prunkande trädgårdsoas för stadströtta stockholmare som den är idag. Faktum är att trädgården…

277 sorters kakor

Jan Hedhs böcker det senaste 10-talet år är troligtvis den mest imponerande vi någonsin kommer att få se på kokboksfronten. Han rör sig från bröd till choklad till glass till desserter och marmelad med en noggrannhet och passion som bara en sann mästare kan. Nu har turen kommit till kakorna….

Fina feta fiskar

Alla vet vi hur viktigt det är att få i sig omega-3. Men handen på hjärtat hur många av oss äter omega-3 så ofta som vi borde för att hålla just våra hjärtan friska? Klara och Hans Desser tar detta problem på så stort allvar att de gjort en kokbok…

Mannerströms Julkokbok

Det är de tomtelika farbrödernas höst. I alla fall i den svenska kokbokssvängen. För några veckor sedan kom konditornestorn Jan Hedhs senaste mästerverk 277 sorters kakor och nu kommer Leif Mannerströms Julkokbok. Och likheterna slutar inte där, båda böckerna omfamnar sitt ämne helt utan distans, fast på ett bra sätt,…

Mannerströms viltkokbok

I en alltmer föränderlig och trendfixerad kulinarisk värld så känns det helt rätt med en lätt barsk man i sina bästa år som dödar och tillagar sin mat själv. Mat från grunden helt enkelt utan några onödiga konstigheter, bara ett absolut gehör för vad smaklökarna vill ha. Vi pratar såklart…