Hemmagjorda soltorkade tomater

Det är busenkelt att göra egna soltorkade tomater. Det enda som krävs är smakrika tomater och lite tålamod.

Pasta al forno di Sophia Loren

Detta är en bra bjudrätt tycker den napolitanska skådespelerskan Sophia Loren. I sin kokbok Recepies and Memories från 1998 skriver hon att pasta al forno är perfekt att förbereda i förväg och ta med till en fest och gratinera färdig där. Eller att ha med sig som en present. Eller…

Crema di ricotta alla frutta fresca

Färsk frukt med ricotta, från Sicilien. Detta är samma kräm som man fyller cannoli med, de friterade rör som serveras överallt på Sicilien. Helt enkelt ricotta som sötas och vispas och blir ett friskt och magert alternativ till vispgrädde. På Sicilien använder man helst färsk ricotta som smakar mer, och…

Choklad- och kolapaj med cointreaugrädde

En härligt chokladig efterrättspaj som bör förberedas minst 3 timmar innan den ska serveras. Den mörka Chokladens bitterhet balanseras med en kolasås och uppfriskade cointreaugrädde.

Koka broccoli

Broccoli är egentligen en medelhavsväxt, men eftersom den är så härdig kan den odlas i stora delar av vårt avlånga land. Broccolin har över 2000 år på nacken som matväxt, men det var först på 1950-talet som den blev riktigt populär. Receptet är på hur man kokar färsk broccoli, vill…

Bolognese i ugn

En enkel pastagratäng i ugn. Man kan variera med olika typer av färs eller kött i mindre bitar.

Italiensk vegetarisk paj

Vegetarisk paj där man inte saknar kött det minsta. Man kan variera lite och till exempel byta ut den rostade paprikan eller den inlagda kronärtskockorna mot soltorkade tomater.

Porchetta

Porchetta är härlig italiensk slowfood. Servera med en potatissallad.

Spaghetti carbonara

Klassisk pastarätt här i mästerkocken Melker Anderssons version, tillsammans med en sallad med romanesco.

Pizza med rostade grönsaker

Vegetarisk pizza med grönsaker som är typiska för Medelhavsområdet.

Passionsfruktspannacotta med kokoshjärtan

Lite lyxigare variant på populära italienska desserten pannacotta. De spröda små kokoskakorna i receptet passar bra både smakmässigt och dekorationsmässigt.

Pasta alla Norma

Pasta med aubergine och tomat. I Sicilia är man tokig i auberginer och äter dem i alla dess former.