Salviastekt kalkonbröst med getostgratinerad majrova och tomatsky

Kalkonuppfödningen har en del hinder att komma över för att den på ett smidigt sätt ska kunna ske ekologiskt. Kalkoner kräver högre proteinhaltigt foder, vilket är svårt att få fram kommersiellt och ekologiskt. I Sverige lämpar sig gröna ärter bäst som proteinkälla istället för sojabönor. Det gör priset väldigt högt…

Helstekt fasan med calvadosgräddsås

Vem har sagt att fasan är torrt? Det hänger inte på fågeln, det hänger på kocken! Fasanen behöver inte späckas eftersom skinnet är kvar. Fukten behålls i grytan när den puttrar under lock.

Vildgåsbröst med tillbehör

Vildgåsen jagas i augusti till december med lite lokala avvikelser.

Stekt gås

Gås äter man traditionellt på mårtensafton 10 november. Traditionen finns främst i Skåne och Tyskland. Som förrätt innan äter man svartsoppa och äppelkaka till efterrätt. Fast detta upplägg kommer från Stockholm. Från början åt man lutfisk som förrätt och risgrynsgröt till efterrätt.

Fasan i lergryta

Ett recept med fasan tillagat i en klassisk lergryta. Lergrytan passar extra bra till fågelkött som fasan eftersom grytan minskar risken att det blir torrt. Receptcentralen.se har även ett recept på helstekt fasan med calvadosgräddsås

Kalkonschnitzel med solroscrème

En lättlagad och nyttig rätt med kalkonschnitzel. Kalkonschnizel är väldigt mört och snabbstekt.

Kycklinggratäng Mango Chutney

En het indonesisk kycklinggratäng. Servera kycklinggratängen med ris och kokta grönsaker. Kycklinggratängen går snabbt att tillaga.

Mangoglaserad kycklingklubba

En billig festrätt. Servera gärna kycklingklubborna med klyftpotatis.

Hel kalkon i ugn

En helstekt kalkon är en klart imponerande syn på matbordet. Kalkonen är fylld med katrinplommon och ska serveras med sås, kokt potatis, brysselkål och gelé.

Steka ankbröst

Ankbröst är festligt. Det mörka och smakrika köttet är lätt att tillaga. Ankbröst har fettsidan kvar, därför behövs inget tillsatt fett när de bryns och ugnssteks.

Pekinganka

Pekinganka är en klassisk rätt från nordöstra Kina. En ganska komplicerad rätt med tanke på hur få ingredienser det är.

Ankbröst med ingefära och mangopuré

Det här är riktig lyxig festmat. Mangosåsen passar utmärkt med det möra ingefärsmarinerade ankköttet. Det är viktigt att man inte steker ankan för länge så att den blir torr – den ska vara saftig och rödrosa i mitten.