Rostade hasselnötter

Rostar man sina hasselnötter får de en extra smakdimension. De blir då lämpliga att äta som de är eller ha i müsli. De kan även hackas och användas som topping på glass. Vill man kan man mala dem till mjöl och bli en ingrediens i hemgjord nougat.

Ostsufflé

Snyggt tillbehör till finmiddagen. Ostsufflé är betydligt enklare att göra än det ser ut.

Choklad- och kolapaj med cointreaugrädde

En härligt chokladig efterrättspaj som bör förberedas minst 3 timmar innan den ska serveras. Den mörka Chokladens bitterhet balanseras med en kolasås och uppfriskade cointreaugrädde.

LCHF-crepes

Goda crepes med få kolhydrater och inget gluten.

Tournedos

En av livets absoluta njutningar är en mör köttbit som stekts till perfektion. Vad som är perfektion varierar såklart beroende på vem man frågar. Dessa har en röd kärna och perfekt stekyta. Vill man ha dem mer well-done så steker man längre helt enkelt. Det bästa tipset för att lyckas…

Kuvertbröd

Små portionsbröd som är lyxiga att servera till de flesta huvudrätter. Har man smör i bröd så håller det sig saftigt längre och det är gott att äta utan att bre smör på. Kuvertbröden kan formas lite hur man vill, som runda eller avlånga bullar, som kringlor eller ta fram…

Enkel bearnaisesås

Fräsch och snabblagad bea som passar till det mesta i köttväg. Denna bearnaisesås görs från grunden utan problem och innehåller inte alls lika mycket smör som pulversås.

Oeufs à la coque

Vill man koka ägg på franska så är oeufs à la coque ett bra val. Dessa löskokta ägg passar bra till semesterfrukosten, söndagsfrukosten eller brunchen. En variant på oeufs à la coque är att man avslutningsvis bränner de kokta äggen med en gaslåga runt om.

Sallad niçoise

Matiga sallader kan man inte få för många av. Inte när det är sommar och varm i alla fall. En av de mest berömda är Rivierans sallad nummer ett: Sallad Niçoise. Problemet, om man är matnörd i alla fall, är att receptet till Sallad Niçoise varierar kanske mest av alla…

Rostade kastanjer

Kastanjer från Medelhavsregionen är en delikatess och kan, om de ugnsrostad, ätas både som en enkel efterrätt eller som tillbehör till fågel. De kastanjeträd som har ätbara kastanjer växer bara undantagsvis i Sverige och då bara i de mest gynnsamma biotoperna i södra Sverige och de ger nästan aldrig någon…

Chokladtarte med ricotta, pinjenötter och rårörd hallonsås

Tja, vad ska man säga, mer än att ingen kommer att bli besviken…

Chèvregratinerad rotselleri

Ett recept ur Coop provköks utmärkta Vår Kokbok.