Grahams Late Bottled Vintage

Grahams LBV finns i nästan alla Systembolagsbutiker i hela landet och det är ganska välförtjänt. Ung fruktig smak med viss strävhet som balanserar upp sötman, inslag av björnbär, lakrits och mynta. Inte tänkt att lagras någon längre tid.

Bellingham The Old Orchards Chenin Blanc

Fantastiskt gott allroundvin i modern stil och som inte är det minsta slätstruket. Välbalanserad fatkaraktär och smak av honung, mogna äpplen, tropisk frukt, hasselnötter och vaniljkola.

Arthur Metz Gewurztraminer

Fylligt, småblommigt vin med patenterad parfymerad smak. Ganska komplext med inslag av äpplen, persika, rosor, litchie och lime. Gillar du gewurztraminer och vill ha ett bra vardagsvin till din saffranskryddade fisksoppa en kulen torsdag är det här det rätta valet. Fortsätt med en bit münsterost efter maten.

Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese

Ett i det närmaste perfekt bruksvin för oss som anammat den asiatisk matkulturen. Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese har en mjuk druvighet och en påtaglig honungssötma parat med friska tropiska frukter och en lätt pepparton. Ett genröst vin som finns i alla Systembolagsbutiker.

Château Fontebride

Semillondominerat Sauternes från bröderna Lamothe med bränd, honungsdominerad doft. Smaken är fet med inslag av honung, botrytis, torkade aprikoser och nötter. Tävlar med Grillon om det bästa instegsvalet till Sauternes. Servera till grönmögelost, gåslever eller fruktdominerade desserter.

Esprit du Silène

Välgjord och klassiskt stram sydfransk rosé med röda bär och örter. Går att dricka för sig själv en varm sommardag, men blir ännu bättre till en matigare sallad eller varför inte en fisksoppa.

Castellane Brut

Färgen är ljusgul och bubblorna små och pigga. Honung, citrus, jäst och grape återfinns i den fruktiga doften. Smaken är frisk med en aning sötma och med citrus, grape och brödighet. Kan drickas till det mesta. Det här är en av de mest prisvärda champagnerna runt 200 kr på Systembolaget.

Anna de Codorníu Brut

Fina bubblor för sin prisklass och en, för cava, ovanligt frisk smak med toner av smultron, päron och citrus. Smaken har en angenäm sötma parat med fruktighet och toner av nymoget äpple, citrus och mint. Närmast perfekt champagnesubstitut och helt outstanding i den här prisklassen.

iu vintips

iu vintips

Masi Valpolicella Bonacosta

Familjen Masi gör vin i sjätte generationen och nuvarande vinmakaren Sandro Boscaini har ett grundmurat rykte. Deras Valpolicella är diskret i sin framtoning men det behöver ju inte vara något negativt. Angenäm mycket mjuk smak av mörka körsbär. Fin kryddig ton. Till ljust kött och krämig risotto.

Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge

Det blir svårare och svårare att hitta ett prisvärt pinot noir-vin från Bourgogne i takt med att priserna skenar. Runt hundralappen finns dock ett par alternativ. Couvent des Jacobins är ett härligt friskt vin med generös bärighet, bra balans och fin-fin syra.

Château Pech-Latt

Välgjort ekologiskt vin från underskattade Corbières i heta Languedoc-Roussillon. Smaken är aptitretande kryddfruktig med tydliga inslag av fat, mörka bär, choklad, anis och örter. Passar bäst till nöt- eller lammkött.