Crema di ricotta alla frutta fresca

Färsk frukt med ricotta, från Sicilien.

Detta är samma kräm som man fyller cannoli med, de friterade rör som serveras överallt på Sicilien. Helt enkelt ricotta som sötas och vispas och blir ett friskt och magert alternativ till vispgrädde. På Sicilien använder man helst färsk ricotta som smakar mer, och allra helst fårmjölksricotta. Frukten kan varieras efter tycke, smak och tillgång, men den måste vara riktigt mogen, smakrik och söt.

Ingredienser (4 portion)

6 persikor, nektariner eller aprikoser
½ liter jordgubbar
125 g hallon eller vinbär
2 msk limoncello eller annan fruktlikör
2 msk socker
500 g ricotta
½ tsk rivet citronskal
1 tsk vaniljsocker
½ dl (30 g) florsocker
1 krm mald kanel
mörk choklad

Tillagning

Tärna eller skiva stenfrukterna. Dela jordgubbarna. Blanda försiktigt med bär i likör och socker i en skål.

Vispa ricottan krämig. Tvätta citronen i varmt vatten, torka och finriv skalet utan att få med det vita. Blanda ner citronskal, vaniljsocker, florsocker och kanel i ricottan.

Fördela frukt och bär i serveringsglas. Toppa med ricotta. Riv choklad över och servera.

Fler liknande recept