Pasta al forno di Sophia Loren

Detta är en bra bjudrätt tycker den napolitanska skådespelerskan Sophia Loren. I sin kokbok Recepies and Memories från 1998 skriver hon att pasta al forno är perfekt att förbereda i förväg och ta med till en fest och gratinera färdig där. Eller att ha med sig som en present. Eller…

Crema di ricotta alla frutta fresca

Färsk frukt med ricotta, från Sicilien. Detta är samma kräm som man fyller cannoli med, de friterade rör som serveras överallt på Sicilien. Helt enkelt ricotta som sötas och vispas och blir ett friskt och magert alternativ till vispgrädde. På Sicilien använder man helst färsk ricotta som smakar mer, och…

Panino con salami e provolone

Panino med salami och provoloneost.

Kyckling med schalottenlök och oliver

En rätt som sköter sig själv i ugnen. Frisk och god och dessutom snygg. Servera med bröd och sallad, eller pasta, ris eller bulgur.

Köttbullar med citron

Ett recept av Tomas Tengby.

Calzoncelli

Små calzone, inbakade pizzor, i storlek som piroger. Pizzorna blir tunna och krispiga med den här degen. Ugnen vara så het som möjligt när man gör pizza, med både över- och undervärme. Helst ska man ha en baksten (finns i järnhandel och husgerådsbutiker för en dryg hundring) som värms upp…

Latte Macchiato Latte Art

Latte art är att hälla mjölk i kaffe, eller kaffe i mjölk, på ett konstfullt sätt. Det började som en lek men är nu en tävlingsgren för baristor som gör upp i världsmästerskap där seriösa poängdomare skärskådar konstverken.

Panforte di Siena (medeltida kryddkaka)

Siena, söder om Florens och dess rival sedan medeltiden, är en oemotståndlig stad högt upp på en kulle med utsikt över den toskanska landsbygden. För det mesta lugn och vilsam. Lätt att gå vilse i trots det naturliga centrumet, det stora, skålformade torget Piazza del Campo, navet som staden växer…

Chokladkladdkaka

En enkel och mycket god kladdkaka som smakar som vore den gjord på dyr choklad, fast det är vanlig kakao. Kakan fungerar också som efterrätt med t.ex. en silad hallonsås, lite vispad grädde eller glass. Men den är mäktig. Det räcker med små bitar.

Tengbys fisksoppa

Matig fisksoppa med massor av grönsaker och sting.

Tramezzino med breasola

Tramezzare betyder att lägga något mellan två andra saker och är också italienska för sandwich. Brödet som används i det här receptet är vanligt vitt formbröd med kanterna bortskurna. Tramezzini var till en början populärast i norr men har spridit sig över hela Italien.

Italiensk chokladglass

Gelato al cioccolato är en klassisk italiensk dessert. Har man ingen glassmaskin rekommenderas Gaggia Gelatieria.