Pannkaka

Pannkaka är en billig och omtyckt vardagsmat. Den äts oftast på torsdagar i Sverige och enligt gammal tradition så äter man även ärtsoppa före pannkakan. Man lagar rätten genom att göra en smet av ägg, mjöl, salt och mjölk. Vissa smaksätter även smeten med vaniljsocker. Smeten vispas noggrant så att…

Syltbollar

Spröda och delikata gultenfria kakor.

Snabb lingonsylt

Perfekt lingonsylt att göra om man hittat lite lingon i nån skog eller på ett torg. Satsen går bra att mångdubbla om man är lingonfetischist. Nedanstående mängd räcker till 4 personer vid två tillfällen.

Rårörda blåbär

Nyttig och snabbgjord (dessutom billig om man plockar blåbären själv) sylt till pannkakor eller fläskpannkaka.

Wienerbröd

Klassiskt svenskt (och danskt) fikabröd. Det är inte helt enkelt att göra, men är man noggrann går det. En sak att vara noga med när man gör wienerbröd är att ha kylskåpskalla ingredienser och en sval arbetsplats.

Enkel rulltårta

Rulltårtan är ett klassiskt svenskt bakverk som hamnat lite i skumundan. Dags för en renässans?

Lingonsylt

Klassisk svensk lingonsylt som passar bra till många maträtter. Lingonsylt är dessutom hållbar och inte så söt som andra syltsorter.

Syltpaj

En läckert kryddig syltpaj. Servera med grädde eller vaniljsås.

Blåbärssylt

Blåbärssylt är en förhållandevis nyttig sylt. Vill man att sylten ska hålla länge så tillsätter man lite natriumbensoat, men det är ett ämne som påstås kunna vara hälsovådligt. Ett annat sätt att ge blåbärssylten förlängd hållbarhet är att helt enkelt frysa in den. Receptet ger ½ liter blåbärsylt