En paella kan innehålla det mesta, man kan göra den på enbart skaldjur eller så blandar man skaldjur med fisk, kyckling eller kanin.
Plura har ätit denna rätt ett otal gånger på olika platser runt om i Spanien och aldrig har de smakat eller sett likadana ut, alla har sitt eget recept. Så här gjorde Plura och CO i köket i Soller.
Plura tycker att när man ändå gör en paella så ska man göra en stor och bjuda in lite folk.
1 kyckling i mindre bitar
8 scampi, eller havskräftor
20 blåmusslor
2 bläckfiskar (tioarmad calamaris), rensade och skurna i ringar
4 dl paellaris eller risottoris
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 paket saffran
1 liter kycklingbuljong
2 paprikor, skurna i bitar
1 burk hela tomater
2 dl gröna ärtor, frysta
salt och peppar
Värm kycklingbuljongen i en kastrull och tillsätt saffran.
Bryn sedan kycklingdelarna i paellapannan, ta upp dem och låt löken gå mjuk i samma panna, den ska inte brynas.
Efter ett tag tillsätter man vitlöken, paprikan och tomaterna, sedan bläckfisken och kycklingdelarna. Salta och peppra.
Häll sedan i riset och slå kycklingbuljongen över, det ska precis täcka. Täck med aluminiumfolie och låt sjuda i 20-25 minuter, späd med mer buljong om det behövs.
När 5 minuter av koktiden återstår tillsätter man de övriga skaldjuren och de gröna ärtorna.
Låt paellan stå i 5-10 minuter och vila innan den serveras med bröd och eventuellt en sallad.