Pluras paella

En paella kan innehålla det mesta, man kan göra den på enbart skaldjur eller så blandar man skaldjur med fisk, kyckling eller kanin. Plura har ätit denna rätt ett otal gånger på olika platser runt om i Spanien och aldrig har de smakat eller sett likadana ut, alla har sitt…

Grön ärtsoppa med kokos

Mättande och nyttig grön ärtsoppa.

Kyckling med gröna ärter och oliver

Ekologiska kycklingar är stora, därför räcker det med två lårfiléer. Att jag använder kycklinglåren är för att de är godast, saftiga och smakrika.

Grön ärtsoppa

God och nyttig soppa att servera innan pannkakorna på torsdagar.

Gnocchi och laxgratäng

Enkel lax- och pastagratäng för hela familjen.

Ärtsoppa

Billig svensk husmanskost som traditionellt ätits på tordagar med efterföljande pannkakor. Ärtsoppa med fläsk är en het kandidat till titeln svensk nationalrätt, i alla fall hos den äldre delen av befolkningen.

Pastasås till barn

En snabb, lättlagad och mycket uppskattad pastasås till barn. Servera med spagetti.

Kyckling med ananas i sötsur sås

En vanlig asiatisk rätt som man bl.a. hittar i Thailand och i Kina. Kycklingen kan bytas ut mot friterad fläsk om man önskar.

Crème Ninon

En exklusiv och elegant soppa där basen är en ärtpuré. Strax innan serveringen tillsätter man lättvispad grädde och champagne. Åsikterna går isär om rätten heter Ninon (efter en 1600-talsskönhet i Paris) eller Nignon (efter en legendarisk kösmästare). Hursomhelst är det här en riktigt god rätt, kanske till och med den…

Wallenbergare

En billig festrätt signerad fru Amalia Wallenberg och skapad till hennes man häradshövdingen Marcus Wallenberg. Servera med potatismos, kokta gröna ärtor och lingonsylt.

Kokt torsk och potatis

Torsk är ett måste inom den svenska husmanskosten. Här är den i sin enklaste och nyttigaste form. Se dock till att använda torsk som fångats där den inte är utrotningshotad.