Pulled Pork

Amerikansk slowfood-klassiker som först på senare år nått våra breddgrader och redan håller på att bli ett skämt i klass med tacopajen. Det är dock lite elakt eftersom detta är riktig mat och ett utmärkt sätt att använda fläskkarrén på. Servera med hamburgerbröd, avokado, löken från grytan och mer barbequesås.

Radiokaka

Klassisk svensk kaka som såklart fått sitt namn för att den ser ut lite som fronten på en gammal transistorradio. Tycker man radiokaka är ett töntigt namn så kan man istället kalla den vid något av sina andra namn, som tex kexkaka, ischokladkaka eller källarkaka.

Pluras paella

En paella kan innehålla det mesta, man kan göra den på enbart skaldjur eller så blandar man skaldjur med fisk, kyckling eller kanin. Plura har ätit denna rätt ett otal gånger på olika platser runt om i Spanien och aldrig har de smakat eller sett likadana ut, alla har sitt…

Jitterbuggare

Klassisk kaka som hamnat lite i skymundan bakom cupkakes, macarons, muffins och vulgärt stora kanelbullar. Men det kanske är dags för rennässans för denna lättbakade och svängiga kaka. Recept ger en plåt, men kan enkelt dubblas.

Spaghetti carbonara

Klassisk pastarätt här i mästerkocken Melker Anderssons version, tillsammans med en sallad med romanesco.

Smördeg

Göra egen smördeg är inte så svårt om man bara är noggrann. Detta recept är med riktigt smör. Vill man förenkla det lite så använder man margarin istället, precis som i butikernas “smördeg”, men det blir inte riktigt lika gott. Av smördegen kan man göra oräkneliga kakor och även endel…

Coeur de filet provençale – oxfilé på potatisbädd

Klassisk svensk finmat med proveçalska smaker. Här i Vår Kokboks variant.

Ångbåtsbiff – Biff anno 1926

Kommer du ihåg hur en gammaldags biff med lök smakade? En sådan där som serverades på olika ölkafeer och enklare matställen ända in på 1960-talet. Hittar du den idag är det kanske under beteckningen ångbåtsbiff. Det här är ett typiskt recept i Husmoderns kokbok, 17:e upplagan, utgiven 1926. Denna klassiska…

Yakitori

Även om yakitori numera kan vara i stort sett vad som helst på ett grillspett så är det egentligen kyckling grillad på spett. Yakitori är en av hörnstenarna i den japanska matlagningen.

Grön ärtsoppa

God och nyttig soppa att servera innan pannkakorna på torsdagar.

Kåldolmar

Kåldolmar är en av hörnstenarna i svensk husmanskost. Lite mer jobb att göra än kålpudding, men lite snyggare också. Gör det på hösten när vitkålen är som finast.

Ambrosiakaka

Få kakor har fått ett så tragiskt öde som ambrosiatårtan, som tillverkas av industrin i förpackningar som håller sig i flera månader och är fulla av konserveringsmedel. På Blekingsborgs konditori bakade vi dem på riktigt och kunderna köpte dem alltid så fort de var klara. Traditionellt strös glasyren bara med…