Chuleton med padrones och hackad sallad

Grillad entrecote på benet med padrones, hackad sallad och rostad potatis. En av mina favoriträtter de senaste åren. Köp en skiva entrecote, 5 cm tjock, den ska väga runt ett kilo. Den räcker till 2-3 personer beroende på hur hungrig man är, äter man förrätt och efterrätt så räcker den till tre.

Padrones är inte så lätt att få tag på, inte ens i Stockholm där man ju kan få tag på det mesta nuförtiden, men be din grönsakshandlare ta hem, Sorunda grönsakshandel i Stockholm har dem. Istället för entrecote kan man lika gärna ta biff på benet. /Plura

Ingredienser (2 portion)

1 kg entrecote på benet
½ kg padrones
2 citroner delade i halvor
flingsalt och peppar
Rostad potatis
1 kg potatis
3 msk smör
salt och peppar
Hackad sallad
1 litet huvud isbergssallad, fint strimlad
1 dl vitkål, fint strimlad
2 paprikor, hackade
1 röd lök, hacka
3 urkärnade tomater, hackade
1 gurka, urkärnad och hackad
flingsalt och peppar
1 dl majonnäs

Tillagning

Rostad potatis: Skala och skär potatisen i halvor eller kvartar, beroende på storlek.

Koka potatisen i 10 minuter, slå av kokvattnet. Klicka smöret över potatisen, salta och peppra, sätt på ett lock och skaka försiktigt kastrullen så att potatisen blir lite kantstött och smöret täcker.

Rosta potatisen i ugnen i 150 grader i ca 1 timme.

Hackad sallad: Blanda samman ingredienserna till salladen i en bunke.

Chuleton med padrones: Salta och peppra entrecoten. Lägg den i en grillpanna och grilla den sedan i 3-4 minuter på varje sida.

Lägg in den i ugnen tillsammans med potatisen när det återstår 10-15 minuter. Den är klar när innertemperaturen visar ca 54 grader. Låt köttet vila i 5-10 minuter.

Under tiden grillar man citronhalvorna med den platta sidan ned. Citronsaften får en sötare smak av detta.

Stek padronesen i olivolja under omkörning några minuter, strö flingsalt över.

Skär sedan bort köttet från benet, skiva det i skivor på en halv cm och lägg tillbaks dem vid benet på ett serveringsfat, entrecoten ska så att säga se hel ut igen. Garnera fatet med padrones och bär till bords. Servera med rostad potatis och hackad sallad.

You May Also Like



* = Obligatoriskt fält