Enkel broccolisoppa

Enkel, läcker, snabb, nyttig, billig och ändå lyxig broccolisoppa. Man kan skippa både getost och valnötter om man vill.

Pumpa med broccoli och kantarell

Svenska kokböcker svämmar inte direkt över av recept med pumpa som ingrediens, men här är ett som man kan hitta i Rosendals Trädgård – ett år med trädgård och mat.

Sicilianskt lantbröd

Det behövs inte surdeg för att göra ett mustigt vitt bröd. Detta sicilianska lantbröd får härligt knaprig skorpa och ett läckert inkråm.

Toskansk bönsoppa

Ska man utse en nationalrätt för Toscana kommer bönsoppan (Zuppa di fagioli) garanterat till final och är mästerkocken Stefano Catenacci domare så kommer den antagligen att vinna. Enkel och rättfram, nästan lite bondsk i sin framtoning och gjord på soranabönor fångar den smaken och stuket på lanskapets kokkonst. Den är…

Svamppizza

Matig vegetarisk pizza som går bra att förbereda för snabb tillagning. Man kan ta sina favoritsvampar, men enklast är det med svamp som champinjoner eller karljohan eftersom de inte behöver någon förtillagning.

Grahamsbröd

Smakrikt, billigt och lättbakat grahamsbröd.

Snabb focaccia

En enklare variant på det klassiska italienska brödet från Toscana. Tradionellt bakas focaccia främst i samband med olivskörden november-januari. Har man gott om tid och vill göra en äkta frekommenderasJan Hedhs recept på focaccia.

Färskpotatis i ugn

Gott tillbehör till kött som gärna får vara grillat.

Saganaki

Grekisk ost är mer än feta och halloumi. Kefalotiri är till exempel en utmärkt ost som man kan använda till att göra den läckra förrätten saganaki.

Grekiska fyllda tomater

Klassisk grekisk vegetarisk rätt. Fyllda tomater funkar bäst varma men är även goda kalla.

Gambas al Ajillo

Räkor i vitlök är en härliga på tapasbordet.

Taramosalata

Grekisk bröd- och romröra.