Imponerande skådebröd som dessutom är gott att äta.
Grekiskt påskbröd
Ingredienser (1 portion)
50 g jäst
1 dl kallt vatten
3 ½ dl grekisk yoghurt
2 msk olivolja
1 msk salt
12-13 dl vetemjöl
2 ägg
1 vispat ägg
påskfjädrar
Tillagning
Rör ut jästen det kalla vattnet.
Tillsätt yoghurt, olivolja, salt och 1 liter av vetemjölet. Arbeta degen väl.
Låt jäsa under duk i 1 ½ timme.
Knåda in resten av mjölet.
Skär bort en fjärdedel av degen och gör en rund bulle av den stora biten och lägg den i en liten gryta av gjutjärn.
.
Dela sista biten i 6 delar och rulla ut till fingertjocka längder. Fläta till två flätor och rulla runt de båda äggen ovan på brödet.
Låt jäsa i 45 minuter under duk.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla brödet med ett uppvispat ägg och grädda det i 5 minuter i nedersta delen av ugnen. Vädra ugnen och sätt därefter värmen på 200 grader och grädde i 45 minuter till.
Låt svalna under bakduk. Dekorera med påskfjädrar.