Grekiskt påskbröd

Imponerande skådebröd som dessutom är gott att äta.

[ssba-buttons]

Ingredienser (1 portion)

50 g jäst
1 dl kallt vatten
3 ½ dl grekisk yoghurt
2 msk olivolja
1 msk salt
12-13 dl vetemjöl
2 ägg
1 vispat ägg
påskfjädrar

Tillagning

Rör ut jästen det kalla vattnet.

Tillsätt yoghurt, olivolja, salt och 1 liter av vetemjölet. Arbeta degen väl.

Låt jäsa under duk i 1 ½ timme.

Knåda in resten av mjölet.

Skär bort en fjärdedel av degen och gör en rund bulle av den stora biten och lägg den i en liten gryta av gjutjärn.
.
Dela sista biten i 6 delar och rulla ut till fingertjocka längder. Fläta till två flätor och rulla runt de båda äggen ovan på brödet.

Låt jäsa i 45 minuter under duk.

Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla brödet med ett uppvispat ägg och grädda det i 5 minuter i nedersta delen av ugnen. Vädra ugnen och sätt därefter värmen på 200 grader och grädde i 45 minuter till.

Låt svalna under bakduk. Dekorera med påskfjädrar.

Fler liknande recept