Basilikamarinerad grillad fläskfilé

Fläskfilé blir som godast med en smakrik marinad som denna.

Vitlök är gott, men vill man slippa lukta vitlök efter maten rekommenderas att man dricker lite c-vitamin efter maten. Förutom att ge god smak så sänker vitlök högt blodtryck och kolesterolet. Blodet blir dessutom mer lättflytande.

Ingredienser (4 portion)

1 fläskfilé, 500-600 g
Marinad
1 kruka basilika
½ dl kinesisk soja
½ dl rapsolka/olivolja
3-5 vitlöksklyftor, pressade
2 krm, havssalt
1 tsk nymald svartpeppar
1 msk italiensk salladskrydda och/eller ciboulladekrydda
Ljummen bönsallad
3 dl vita små bönor
1 grönsaksbuljongtärning
1 broccolistånd
2 knipplökar
1 pkt haricots verts
10 små champinjoner
olivolja till stekning
1-2 vitlöksklyftor, pressade
1 skvätt teriyakimarinad
1 ask cocktailtomater, 250 g
Dressing
1 msk balsamvinäger
3 msk valnötsolja/raps- eller olivolja, extra virgin
salt
nymald svartpeppar
1 tsk dragon

Tillagning

Lägg bönorna i blöt i minst 8 timmar.

Gör marinaden. Hacka bailikan och blanda med övriga ingredienser.

Lägg fläskfilén i marinaden och låt den marinera i minst 3 timmar. Allra helst över natten i kylen och då i en plastpåse.

Rör ihop ingredienserna till dressingen.

Gör bönsalladen. Koka bönorna enligt anvisning på förpackningen. Tillsätt 1 grönsaksbuljongtärning i kokvattnet. Dela broccolin i buketter, skär knipplöken i skivor, dela de gröna bönorna, ansa champinjonerna, skiva dem och fräs alltsammans med den pressade vitlöken. Samksätt med salt och peppar. Tillsätt lite teriyakimarinad på slutet. Skölj och dela tomaterna. Blanda alla ingredienser i en skål och slå dressingen över. Vill man ha mer vitlök än det som är i marinaden, kan man pressa ner mer.

Grilla fläskfilén 15-20 minuter beroende på tjocklek. Vänd ofta på köttet.

Servera köttet med den ljumma salladen.

Fler liknande recept