Recept skånsk kalops

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Skånsk kalops

Skånsk kalops är god, billig och nyttig söndagsgryta som nästan lagar sig själv och blir det nåt över har man en god matlåda.

Skillanden mellan en vanlig kalops och en skånsk kalops är att man har morötter i den sistnämnda.

Utskriftsvänlig version

Skånsk kalops med sökord som skåne, gryta, högrev, köttgryta och söndagsmiddag

Ingredienser (8 portioner)

  • 2 kg högrev med ben alternativt 1 ½ kg högrev utan ben, även fransyska går bra
  • 3 gula lökar
  • smör
  • salt
  • vitpeppar
  • ½+6+2 dl vatten
  • 3-4 lagerblad
  • 15 kryddpepparkorn
  • 5-6 morötter
  • ½ dl vetemjöl

Tillagning

  1. Skär köttet i bitar på 3-4 centimeter.
  2. Skala lökarna och dela dem i klyftor.
  3. Salta och peppra köttet ordentligt och bryn det i smör i omgångar i en stekpanna.
  4. Lägg över det i en stor gryta.
  5. Bryn också löken i smör och lägg över den i grytan.
  6. Fräs ur stekpannan med ½ dl vatten och häll ner den sky som bildas i grytan med köttet och löken.
  7. Lägg i lagerblad och kryddpeppar.
  8. Häll i vattnet.
  9. Låt grytan sjuda i 30 minuter till att börja med.
  10. Skala morötterna, skär dem i 1 cm stubbar och lägg ner dem i grytan.
  11. Låt sjuda i ytterligare 45 minuter eller lite längre.
  12. Skaka mjöl och vatten i en burk med lock tills de är väl blandade. Rör ner redningen i grytan.
  13. Koka i 5 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.
  14. Servera skånsk kalops med kokt potatis och inlagda, helst, skånska rödbetor.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Château Pech-Latt (Frankrike, 93 kr, varunr: 2233)

6 kommentarer

  1. Lelle:

    4 stjärnor

    Yummy!

  2. Madde:

    5 stjärnor

    Supergott!

  3. Anna:

    5 stjärnor

    Hela familjen älskar kalops!

  4. Philip:

    5 stjärnor

    ingen Colorit? ser inte så god ut som den är utan.. men smaken är ju underbar!=)

  5. nettan:

    5 stjärnor

    behövs ingen colorit..man kör ner lite brun maizena istället för mjöl så får man en bra sås med fin färg.

  6. Stefan:

    4 stjärnor

    Det blev jättebra. Men tillsätt några deciliter vatten till, det gjorde jag och använde 1 kilo kött. Sen hade jag i köttfond också, cirka fyra matskedar, innan det var dags för avsmakning. Då blev det perfekt direkt! Istället för redning, använde jag mig av tre finrivna råa potatisar, det brukar min sambo ta till för gulaschen och det funkade finfint här också!

Totalbetyg: 4,7 baserat på 6 betyg

Kommentera detta Skånsk kalops recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013