Ugnsbakad lax på vindoftande grönsaksbädd

En lättlagad spansk inspiration som förgyller sommardagarna. Jag tar ofta med mig den ner till stranden och äter den lufttempererad, vilket blir ett skönt sätt att tillbringa dagen på. /Hannu Sarenström

Ingredienser (4 portion)

ca 800 g lax, utan skinn och ben
salt och nymortlad svartpeppar
några droppar olja
Vinkokta grönsaker
en liten skvätt olivolja
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 fänkålsstånd, finstrimlat, spara bladvipporna att strö över
1 morot, finskuren
1 gul paprika, strimlad
1 röd paprika, strimlad
1/2 grön chili, urkärnad och finskuren
2 lagerblad
3 dl vitt vin
saften av 1 citron
salt och nymortlad svartpeppar
en handfull cocktailtomater, halverade

Tillagning

Skär laxen i mindre bitar, men är det så att du har en hel vacker bit serverar du den självklart hel. Och då skulle jag tillaga den på en grillpanna och få de vackra grillränderna som mönster, ja, ja.

Olja ett ugnsfat och lägg i laxbitarna, salta och peppra och värm ugnen till 200 grader, men vänta med att ställa in laxen tills du har fixat med grönsakerna. Det går fort med fisken och det kan behövas lite pilltid med grönsakerna.

Förbered samtliga grönsaker. Värm lite olivolja i en kastrull och fräs löken mjuk utan att den tar färg. Tillsätt vitlök, fänkål och morot och låt fräsa under omrörning några minuter. Tillsätt paprika, chili och lagerblad. Slå på vinet och koka upp, låt sjuda ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar samt citronsaften.

Ställ in laxen i ugnen och baka den ca 10 minuter. Arrangera de vinkokta grönsakerna och tomaterna på ett fat och garnera med laxbitarna och fänkålsvippor. Servera med citron och rosévin.

Fler liknande recept