Helstekt lammkrona med Borsséns brödsallad

Lammkrona är en förvånansvärd lätt anrättning att imponera med. Den svåraste biten är att forma och binda upp kronan så att den håller ihop under stekning. Serveringen blir sedan till en extra festlig detalj med tranchering vid bordet. Så kallade lammracks finns i de flesta välsorterade butiker. Ett ännu bättre val är att be en kunnig slaktare stycka en kotlettrad från färskt svenskt lamm. En sådan kotlettrad ska ha totalt 14 kotlettben.

Ingredienser (4 portion)

cirka 800 g lammracks (med 14-16 kotletter)
salt och nymald svartpeppar
bindgarn
Dressing
¾ dl olivolja
1 msk färskpressad citronsaft
½ dl ginger glaze & woksauce eller annan sötsur sås
salt och nymald svartpeppar
Sallad
8-12 skivor baguette, ciabatta eller motsvarande mängd av ljust lantbröd
½ rödlök, finhackad
½ gurka, skalad och skuren i tärningsstora bitar
2 stora mogna päron, urkärnade och skurna i tärningsstora bitar
125 g fransk getost, skuren eller bruten i mindre bitar
1 huvud romansallat, grovt rivet eller 2 rejäla nävar/100 g rucolasallad, ansad och sköljd

Tillagning

Värm ugnen till 200 grader och sätt in en ugnsform. Gör ett litet snitt mellan varje kotlett på insidan av kotlettraden. Då blir det betydligt lättare att forma kotlettraderna till en krona. Krydda kotlettraderna med salt och svartpeppar. Sätt ihop ändbitarna med den snittade insidan utåt. Använd bindgarn och slå ett varv (likt ett lasso) strax under kotlettbenen och runt kronan så att den håller formen. Bind även något högre upp runt kotlettbenen. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen av köttet.

Sätt in en ugnsform eller stekpanna med lite olivolja i ugnen. Sätt lammkronan i formen när den blivit varm. Stek lammkronan tills innertemperaturen visar cirka 55 grader, beräkna 20-25 minuter. Ta ut köttet och täck det med aluminiumfolie samt låt det vila i 5 minuter.

Gör dressing och sallad under tiden köttet steker i ugn. Vispa ihop ingredienserna till dressingen i samma skål som du ska servera ur. Rosta bröden i brödrost. Skär därefter bröden i grova krutongliknande bitar och vänd genast ner i dressingen. Tillsätt resterande ingredienser och blanda väl. Låt stå 5-10 minuter så att brödkrutongerna suger åt sig dressingen och så att smakerna blandas väl.

Servering: Lägg upp lammkronan på ett serveringsfat. Ta bort bindgarnet från köttet och fördela så mycket som möjligt av salladen i kronans mitt, resterande sallad vid sidan om. Skär upp kronan i kotletter inför middagsgästerna och njut av din stund i rampljuset.

Fler liknande recept