Helstekt lammkrona med Borsséns brödsallad

Lammkrona är en förvånansvärd lätt anrättning att imponera med. Den svåraste biten är att forma och binda upp kronan så att den håller ihop under stekning. Serveringen blir sedan till en extra festlig detalj med tranchering vid bordet. Så kallade lammracks finns i de flesta välsorterade butiker. Ett ännu bättre…

Köttfärsjärpar

Järpe är som alla vet en vild fågel, en välsmakande skogshöna som trivs bäst i granskogar. Den påminner om orre men är mindre och lite spolformad. Det är väl därför som den ratt ge namn åt rätter som oxjärpar, kalvfärsjärpar och fläskjärpar, äggformade köttbullar. Här kan man ta vilken köttfärs…

Cordon Blue

Cordon Bleu (fra. “blått band”) är en benämning som används på en rad företelser. Den mest kända är restaurangskolan Le Cordon Bleu, som årligen utbildar 20.000 elever i 5 länder i kokkonstens ädla lagar. Men Cordon Blue är även en maträtt som i huvudsak består av kött, skinka och ost….

Friterad bergtunga från Bohuslän

Att fritera är inte helt livsfarligt, däremot är nyfriterat farligt gott. Fritering är en tillagningsteknik som är mycket uppskattad. Man behöver inte slå upp numret till brandkåren i telefonkatalogen i samband med friteringen om man har valt en ren och bra olja – och använder sunt förnuft och rätt utrustning….

Fetaostgratinerad fläskfilé

Lättlagad fläskfilé i ugn. Den blir dessutom riktigt nyttig om man gör salladen till.

Kalvfärsjärpar

Festligare färsrätt med mör kalvfärs. Svensk husmanskost som man mår bra på helt enkelt.

Hel inbakad fläskfilé med gorgonzolasås

En bra bjudrätt som man kan förbereda ända fram till den slutgiltiga ungsgratineringen. Servera med potatisgratäng, potatisklyftor eller pommes Anna.

Inbakad fläskfilé

En klassisk bjudrätt som man kan förbereda fram till den avslutande ungsgräddningen. Servera med potatisgratäng eller pommes Anna. Om man gillar gorgonzolaost kan man testa hel inbakad fläskfilé med gorgonzola.

Cannelloni

En festlig och krämigt god italiensk pastarätt. Detta recept innehåller köttfärs och påminner om lasagne. Servera med en fräsch caprese-sallad.

Chèvrekyckling

Smaktriangeln getost, rosmarin och svarta vinbär är milt sagt magisk i denna festliga kycklingrätt. Såsen kan förberedas.

Ugnsbakad hälleflundra

Hälleflundran är helt klart en kandidat till titeln världens godaste fisk. Och den är inte bara god, den är lätt att laga till också.

Fläskfilérulader med salvia

Ett smakrikt sätt att tillaga fläskfilé på. Den färska salvian och kalvfonden ger rätten en härlig inramning.