
Lammkrona är en förvånansvärd lätt anrättning att imponera med. Den svåraste biten är att forma och binda upp kronan så att den håller ihop under stekning. Serveringen blir sedan till en extra festlig detalj med tranchering vid bordet. Så kallade lammracks finns i de flesta välsorterade butiker. Ett ännu bättre…

Cordon Bleu (fra. “blått band”) är en benämning som används på en rad företelser. Den mest kända är restaurangskolan Le Cordon Bleu, som årligen utbildar 20.000 elever i 5 länder i kokkonstens ädla lagar. Men Cordon Blue är även en maträtt som i huvudsak består av kött, skinka och ost….

Att fritera är inte helt livsfarligt, däremot är nyfriterat farligt gott. Fritering är en tillagningsteknik som är mycket uppskattad. Man behöver inte slå upp numret till brandkåren i telefonkatalogen i samband med friteringen om man har valt en ren och bra olja – och använder sunt förnuft och rätt utrustning….

En bra bjudrätt som man kan förbereda ända fram till den slutgiltiga ungsgratineringen. Servera med potatisgratäng, potatisklyftor eller pommes Anna.

En klassisk bjudrätt som man kan förbereda fram till den avslutande ungsgräddningen. Servera med potatisgratäng eller pommes Anna. Om man gillar gorgonzolaost kan man testa hel inbakad fläskfilé med gorgonzola.

Hälleflundran är helt klart en kandidat till titeln världens godaste fisk. Och den är inte bara god, den är lätt att laga till också.