Älgstek

Denna mustiga älgryta värmer gott i höstmörkret.

Sverige har världens näst största älgbestånd med drygt 300.000 djur. Endast Ryssland har större. Älg jagas efter brunstperioden oftast med början i september och under ungefär 6 veckor. Man börjar tidigare i norra Sverige.

Ingredienser (6 portion)

1 ½ kg älgstek (med ben)
1 stor klick smör
2 morötter
1 stor bit rotselleri
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 dl köttbuljong
1 dl vispgrädde
2 msk beurre manié (hällften smör och hälften mjöl)
10 enbär
färsk timjan
2 lagerblad
salt
nymald svartpeppar
2 msk svart vinbärsgelé

Tillagning

Bind upp steken till en jämn form och bryn i smör i stekgryta under 15 minuter. Skär grönsakerna i 2 cm bitar och tillsätt dem och kryddorna mot slutet och låt dem bryna med.

Fyll på med 1 ½ dl buljong och koka in tills vätskan fått en sirapsliknande konsistens. Sänk värmen och rulla köttet i koncentratet.

Tillsätt ytterligare 1 ½ dl av buljongen och koka in.

Upprepa med den sista mängden buljong.

Fyll på med lite vatten och låt steken sakta bräsera smör under lock.

Tag upp steken och låt den vila i folie.

Tillsätt mera vatten i grytan, vispgrädden samt gelén. Koka upp och vispa i beurre manié tills såsen fått rätt konsistens. Smaka av och sila.

Skiva köttet och servera med såsen och tillbehör.

Fler liknande recept