Den klassiska rätten köttbullar med lingonsylt i en lite nyttigare variant. Viltfärs kan man ganska lätt hitta fryst i de flesta delar av vårt avlånga land. Bulgursalladen med de hela lingonen blir fisk och god i smaken.
Lingon är rika på C-vitamin. Dessutom innehåller de kalium, kalcium, magnesium och fosfor. Vitamin E och mangan, som finns i lingon, är antioxidanter och hjälper till att hålla de farliga fria radikalerna på låga nivåer.
4 portioner bulgur
4 enbär
500 g viltfärs, t. ex. hjort eller älg
1 ägg
2 msk vispgrädde
salt och peppar
smör eller olja
500 g champinjoner eller annan svamp
2 dl frysta lingon
salt och peppar
blandad sallad
Koka bulgurn enligt anvisningarna på forpackningen.
Stöt enbären i en mortel och lägg i en bunke. Lägg i färs, ägg och grädde och blanda om ordentligt. Tillsätt salt och svartpeppar.
Forma farsen till 8 biffar. Stek i smör eller olja cirka 5 minuter per sida på medelvärme.
Rensa svampen och skär i skivor. Stek svampen lätt och blanda med den fardigkokta bulgurn och lingonen. Salta och peppra lite extra.
Servera med blandad sallad.