Ska man utse en nationalrätt för Toscana kommer bönsoppan (Zuppa di fagioli) garanterat till final och är mästerkocken Stefano Catenacci domare så kommer den antagligen att vinna. Enkel och rättfram, nästan lite bondsk i sin framtoning och gjord på soranabönor fångar den smaken och stuket på lanskapets kokkonst. Den är helt enkelt fantastisk.
Bilden är tagen av David Loftus.
400 g torkade soranabönor, blötlagda över natten
100 g parmaskinka
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 plommontomater
1 röd chili
1 dl olivolja (Villa Magra eller annan jungfruolja)
1 rosmarinkvist
salt och svartpeppar
Skär skinkan i bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Tärna plommontomaterna. Dela chilin på mitten och avlägsna kärnhuset.
Bryn lök och vitlök i 4 msk olja i en stekgryta. Tillsätt bönor och därefter tomater, parmaskinka och hela rosmarinkvisten. Täck med vatten och koka på svag värme tills bönorna börjat mjukna, fyll på med vatten då och då. Smaka av med salt och peppar.
Ringla resterande olja över soppan strax innan servering.