Sötmjölksgelé med vinbär och lakrits

Om ni har möjlighet rekommenderar jag att ni nästa gång ni passerar en gårdsbutik ute på vischan stannar och frågar om de har sötmjölk till försäljning. Det är den färska mjölken som bara är mjölkad och nedkyld, inget annat. Miljö & Hälsa-regler hindrar denna mjölk från att säljas i butik, men man får åka till gården och köpa den för eget bruk. Den innehåller mycket högre halter av näringsämnen i och med att den inte är pastöriserad.

Ingredienser (4 portion)

3 gelatinblad
4 dl sötmjölk, alternativt gammaldags mjölk
1 ½ dl socker
1 msk vatten
1 msk lakritsrotpulver (finns på hälsokosten)
2 dl grädde
4 msk röda vinbär
4 msk svarta vinbär
10 g citronmeliss

Tillagning

Blötlägg gelatinet 10 minuter i kallt vatten.

Koka upp mjölken med ½ dl socker.

Krama vattnet ur gelatinet. Lägg i gelatinet och låt det smälta, vispa runt. Fördela i fina serveringsglas eller koppar. Ställ i kyl 1 timme.

Ställ fram en rostfri bunke. Koka 1 dl socker och lakritsrotpulver med 1 msk vatten till brun karamell i en hög kastrull. Koka upp grädden samtidigt.

Slå i den kokande grädden i karamellen under kraftig vispning. Var försiktig, karamellen blossar upp och är extremt varm. Vispa i 10 sekunder och slå sedan över allt i bunken. Fortsätt vispa tills det lugnat ner sig. Låt stå framme för att svalna.

Blanda alla bär. Lägg en tunn hinna med karamell på mjölkgelén så att det täcker ytan helt. Garnera med bärsalladen och plockade citronmelissblad.

Fler liknande recept