Sötmjölksgelé med vinbär och lakrits

Om ni har möjlighet rekommenderar jag att ni nästa gång ni passerar en gårdsbutik ute på vischan stannar och frågar om de har sötmjölk till försäljning. Det är den färska mjölken som bara är mjölkad och nedkyld, inget annat. Miljö & Hälsa-regler hindrar denna mjölk från att säljas i butik,…

Svartvinbärssnaps

Ofta står de där. Svarta vinbärsbuskarna. Fulla med bär. Detta är ett enkelt sätt att ta tillvara på svartavinbär. Detta recept ger ungefär en liter färdig svartvinbärssnaps.

Falsk cheesecake med hallon- och vinbärsgele

Sitter man i skiten med tid, skippa allt tjafs och gör bara chokladmoussen. Servera med färska eller frysta bär. Det här blir asgott och kan med fördel förberedas dagen innan. Tokvispa betyder att man vispar som en sjuk galning! Närå, det betyder att man ska vispa länge och hårt så…

Hemmagjord gelé

Gelé är ett franskt ord, som i sin tur kommer från latinets gelo = “få att stelna”, “få att frysa”. Inom kokkonsten är det en halvt genomskinlig stelnad massa av bär- eller fruktsaft, men kan också vara stelnad sky av fisk, kött eller dylikt samt namn på efterrätter som tillagats…

Cumberlandsås

Ursprungligen en tysk sås, som numera är populärast i England. Cumberlandsås passar till vilt, kallskuren skinka eller patéer av olika slag.

Napoleonbakelse

Napoleonbakelser är ett bakverk som är standard på de flesta svenska konditorier. Detta recept på napoleonbakelse blir godast om man gör hemgjord vaniljkräm.

Kryddig blodpudding

Melker Anderssons variant på folkhemsklassikern blodpudding. Snyggare, nyttigare och framförallt godare.

Kronans kaka

Klassisk dessertkaka med mandel och potatis. Svartvinbärssåsen behöver man inte göra men det är väldigt god till.

Svartvinbärslikör

Likör som passar bra att blandas med mousserande vin till drinken kir eller t.o.m. champagne om man så önskar, namnet blir då kir royale. Receptet ger ungefär 75 cl svartvinbärslikör.

Kir Royal

Lättblandad drink med bara två ingredienser. Champagnen ska vara väl kyld och crème de cassis 20 grader. Kir Royal är en drink som är enkel att göra till ett stort sällskap.

Rödvinbärssaft

Att göra saft på röda vinbär är ännu enklare än på svarta vinbär, eftersom de ger ifrån sig sin juice ännu enklare. Se till att vinbären inte är övermogna bara.

Rödvinbärsgelé

Att göra sin egen hemgjorda gelé är väldigt enkelt och billigt om man har egna vinbärsbuskar.