En skånsk husmansklassiker. Denna rätt varieras beroende på vilken skånsk by man befinner sig i. Detta är Leif Mannerström och hans medkock Ola Anderssons variant på äggakaga med fläsk.
Skånsk äggakaga med fläsk
Ingredienser (4 portion)
800 g rimmat sidfläsk
8 ägg
3 dl vetemjöl
7 dl mjölk
1 ½ tsk salt
smör till stekning
rårörda lingon
Tillagning
Skiva fläsket. Stek det och håll det varmt.
Vispa ihop ingredienserna till smeten.
Hetta upp en stekpanna på hög värme.
Lägg i en rejäl klick smör och vänta tills det är nötbrunt. Sänk värmen till hälften.
Häll i smeten och börja röra i den sakta och försiktigt med en träspade.
Lätta och lyft upp hela sjok från botten. Rör nu i mitten men inte utåt kanterna tills smeten ser krämig ut, kanterna måste vara kvar och stabilisera kakan. Höj värmen till högsta igen och maka ned och forma kanterna.
Ta ett gryt eller ett stort, inte alltför tungt fat och skölj det i kallt vatten Lägg locket/fatet på stekpannan och vänta c:a 1 minut.
Vänd sedan panna snabbt så att kakan hamnar med botten uppåt på fatet.
Lägg i en ny klick smör och låt kakan glida ned i pannan igen, värmen skall fortfarande vara hög. Jämna till kanterna om de behövs.
Skaka pannan lite och stek ytterligare någon minut. någon minut. Lägg på locket igen och stjälp snabbt snabbt upp hela härligheten.
Servera bums med det knaperstekta fläsket och rårörda lingon.