Blomkålsrösti LCHF

Gott LCHF-tillbehör som passar till det mesta i husmanskostväg.

Lagrad matjessill med brynt smör och potatis

Extralagrad matjessill, som kan köpas hos din fiskhandlare, är lagrad i ett år och har en kraftigare smak än vanlig matjessill.

Kålpudding à la LCHF

God vardagsrätt med väldigt lite kolhydrater.

Strömmingslåda

Fisk- och skaldjursrätter, som till exempel denna strömmingslåda, har sin givna plats på julbordet och smörgåsbordet.

Lamm i dillsås

Recept på klassikern lamm i dillsås ur Pluras kokbok.

Senapspanerad fläskkotlett med cole slaw

Nu måste jag säga några allvarsord om fläskkotlett, en ofta sorgligt försummad råvara i Sverige. Det är mycket som får heta fläskkotlett nuförtiden, men det skall vi sanna matälskare inte acceptera. Det enda som duger till fläskkotlett är det kött som sitter på den tjockaste delen av kotlettraden på grisen….

Fisk- och skaldjursburgare

Köp aldrig färdiga burgare – de skall vara hemlagade! Av kött eller viltfärs, eller som här, av fiskfärs.

Köttfärsjärpar

Järpe är som alla vet en vild fågel, en välsmakande skogshöna som trivs bäst i granskogar. Den påminner om orre men är mindre och lite spolformad. Det är väl därför som den ratt ge namn åt rätter som oxjärpar, kalvfärsjärpar och fläskjärpar, äggformade köttbullar. Här kan man ta vilken köttfärs…

Kokta kycklinglår i dragonsås

Kokt kyckling i dragonsås serveras ofta i det mannerströmska tjället. Det beror främst på att det är ett suveränt sätt att tillaga en välgödd kyckling eller enbart kycklinglår på, men även på att min son Sebastian alltid lagar den. Han har enligt min mening absolut smakgehör, vilket avspeglas i den…

Sillbullar med sockerärter och korintsås

Sillbullar med korintsås är en rätt jag i högsta grad förknippar med farmor Cecilia. Förr i tiden, när vi åt åtskilligt mycket mer sill än nu, var både hon och andra husmödrar tvungna att variera tillagningen av sill, och då blev det ibland sillbullar med korintsås. Sillbullar är en typisk…

Kycklingvingar i vitlökssmör

Kycklingvingar har kommit att bli alltmer populära på senare år. Till den här rätten skall du inte använda hela kycklingvingen ända ut i spetsen utan enbart de två innersta lederna. Annars blir det inte mycket kött att knapra på. Ett glas lätt rödvin passar till, gärna en sval Beaujolais.

Blodpudding

Blodpudding är snabb, enkel, billig och ganska nyttig mat som de allra flesta barn gillar. Hur mycket vuxna gillar det beror oftast på tillbehören. Lingon, gärna rårörda, och stekt bacon är klassiska tillbehör, men en saftig sallad som t.ex coleslaw eller pizzasallad är också utmärkt till.