Klassisk dessertpaj från Florida. Recept till key lime paj var egentligen en kompromiss med den kondenserade mjölken, eftersom det innan kylskåpets intåg, var svårt att få tag i mjölk i delstaten.
Key lime pie
Ingredienser (8 portion)
Pajbotten
12 digestivekex
125 g smält smör
Fyllning
4 ägg
1 ¼ dl pressad limesaft (behövs c:a 5 lime)
400 g söt kondenserad mjölk
1 tsk rivna limeskal
3 tsk strösocker
Tillagning
Pajbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Smula och mixa kex med smält smör. Tryck ut i en pajform.
Baka i ugnen 7-8 minuter.
Fyllning: Sänk värmen till 125 grader.
Separera äggulor och äggvitor.
Blanda äggulor, pressad limesaft, kondenserad mjölk och limeskal.
Häll fyllningen på pajbotten. Grädda i 10-15 minuter tills fyllningen stelnat.
Låt svalna.
Höj ugnen till 250 grader.
Vispa äggvitor till ett hårt skum och vänd ned strösockret.
Spritsa ut marängsmeten på den svalnade pajen.
Grädda mitt i ugnen i 3-4 minuter.
Låt svalna lite och servera.