Sillbullar med sockerärter och korintsås

Sillbullar med korintsås är en rätt jag i högsta grad förknippar med farmor Cecilia. Förr i tiden, när vi åt åtskilligt mycket mer sill än nu, var både hon och andra husmödrar tvungna att variera tillagningen av sill, och då blev det ibland sillbullar med korintsås.

Sillbullar är en typisk måndagsrätt då det kanske finns kvar lite av en söndagsstek eller annat kött. Det passar med en klar kall snaps till sillbullarna.

Ingredienser (4 portion)

200 g salt sill
200 g blandfärs
50 g ströbröd
1 dl vatten eller mjölk
100 g restkött av t.ex. skinka
2 små gula lökar
1 ägg
ströbröd till panering
smör till stekning
salt och peppar
Varm sallad
150 g sockerärter
2 salladslökar
smör till stekning
Till servering
skalpotatis
½ knippe gräslök
korintsås

Tillagning

Laka ur de salta sillfiléerna i kallt vatten 4-6 timmar. Gör korintsåsen och håll den varm. Koka potatisen och skär gräslöken fint.

Häll skorpmjöl och vatten eller mjölk i en bunke, låt svälla en stund. Mal eller skär restköttet och sillen mycket smått.

Skala lökarna. Mal eller finriv den ena, finhacka och bryn den andra i lite smör i en stekpanna. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till en slät smet. Forma till stora platta biffar eller bullar och vänd dem i ströbröd.

Ansa sockerärter och salladslök. Skär sockerärterna på längden i smala strimlor, skär fina ringar av salladslöken.

Bryn smör i en stekpanna och lägg i sillbullarna. Stek dem gyllenbruna ca 3 minuter på varje sida. Fräs sockerärterna och vårlöken lätt, salta och peppra försiktigt.

Halvera de kokta potatisarna och doppa i gräslöken. Servera sillbullarna rykande heta med den varma salladen, korintsåsen och potatisen.

Fler liknande recept