Lammlåda

En recept som är inspirerat av Carl Butlers legendariska lammlåda. Lammlåda är en utmärkt allt-i-ett rätt som passar både som bjudrätt och matlåda.

[ssba-buttons]

Ingredienser (6 portion)

½ dl ris
1 stor eller två små auberginer
8 stora potatisar
2 röda paprikor
1 gul lök
500 g lammfärs
2 burkar hela tomater
3 msk ströbröd
smör
färsk timjan
3 klyftor vitlök
1 msk salt
nymald svartpeppar
1 dl vitt vin

Tillagning

Koka riset i 1 dl vatten.

Sätt ugnen på 225 grader.

Skiva auberginen i en halv centimeter tjocka skivor.

Skala, halvera och skiva potatisen tunnt.

Skär paprikan i bitar.

Skiva löken grovt.

Halvera de inlagda tomaterna (spara spadet).

Blanda lammkött, ris, ströbröd, timjan, salt, peppar och pressad vitlök.

Smörj en stor ungssäker form

Varva grönsaker, kött, grönsaker, kött och grönsaker.

Slå på vinet och klicka ut smör.

Sätt in formen i ugnen med folie över.

Ta ut formen efter en halvtimme, ta bort folien och pressa ner lammlådan med en träslev.

Grädda lammlådan i ytterligare 35-40 minuter. Kontrollera så att potatisen är mjuk.

Låt svalna lite innan servering.

Fler liknande recept