
Tjälknöl är ett perfekt sätt att laga fruset kött på. Sätt in det i ugnen över natten – köttet lagar sig självt! Servera med en härligt krämig “potatissallad” på zucchini.
Tjälknöl är ett perfekt sätt att laga fruset kött på. Sätt in det i ugnen över natten – köttet lagar sig självt! Servera med en härligt krämig “potatissallad” på zucchini.
1 kg benfritt kött, innanlår, av nöt eller vilt
Till lagen
1 liter vatten
1 dl salt
2 msk socker
1 lagerblad
1 tsk krossad svartpeppar
2 msk krossade enbär
Till zucchinisalladen
1 dl majonnäs utan socker
1 dl gräddfil
1 msk fransk senap
kapris, purjolök, röd paprika
salt och peppar
Djupfrys köttet.
Lägg köttet otinat på ett galler i en långpanna, sätt in pannan i kall ugn på nedersta falsen och sätt ugnen på 100 grader. Stek i 9-1O timmar, gärna över natten.
Stick in en termometer efter ca 2 timmar, när köttet tinat, och ta ut köttet när termometern visar 65 grader.
Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp. Lägg köttet i en bunke, häll den heta lagen över och täck bunken. Ställ den på ett svalt ställe i 4-5 timmar. Ta därefter upp köttet och torka av det. Skiva det tunt.
Gör zucchinisalladen: Tärna och snabbkoka zucchinin ett par minuter i lättsaltat vatten. Låt rinna av mycket noga innan du blandar med majonnäs, gräddfil och senap. Smaka av med salt och peppar och garnera med kapris, purjolök och röd paprika.