
Pizza med äpple, gorgonzola och speck som ger en blandning smakar ljuvligt tillsammas.
Pizzadeg
5 g öljäst
5 dl ljummet vatten
1 kg vetemjöl av typen 00 eller vetemjöl special
10 g salt
2 msk olivolja, extra virgine
Fyllning
80 g mozzarella, riven
50 g gorgonzola, i bitar
4-5 valnötter, grovhackade
80 g speckskinka eller prosciutto
2 äpplen, tunt skivade
Smula jästen i en bunke och lös den i det ljumma vattnet. Tillsätt mjölet "regnande" och rör lite grann. Tillsätt saltet upplöst i oljan. Blanda och knåda med dina båda händer tills du får en elastisk, slät och sammetslen deg.
Låt sedan degen vila på en ren yta, övertäckt av en fuktig bumullshandduk. Jästiden varierar mellan 10 och 30 minuter; den kortare tiden om rumstemperaturen är hög, den lägre om det är svalt.
Därefter formar du små degbullar på ungefär 200 g. Placera degbullarna i en mjölad behållare med lock (så att ingen luft kommer in). Låt jäsa i rumstemperatur 3-4 timmar.
Sätt ugnen på 225-250 grader.
Dra ut pizzadegen. Strö över mozzarella, gorgonzola och valnötter.
Vik ihop bottnen som på bilden och tryck till så att degen ligger kvar.
Grädda 10-15 minuter. Då pizzan är färdigbakad lägger man på tunna skivor av speckskinka eller prosciutto och rikligt med tunt skivade äpplen som täcker hela pizzan.
Alternativ: Tillsätt 2 skållade och finhackade tomater och ta bort äpplet.