Pepparrotssill

En enkel och snabb sillinläggning för den som gillar pepparot. Passar på både julbordet och andra smörgåsbord.

Grillad zucchini med rosmarin och sej

Den lite torra zucchinin blir saftig av grillning. Det är klart att det går att göra i en stekpanna också. Den behöver smak. Så fyllningen mellan är viktig och ska vara riklig.

Enkla äppelflarn

Snabb och billig efterrätt eller fika. Enkla äppelflarn är lätta att anpassa till sällskapets storlek och eleganta med tanke på den ringa arbetsinsatsen.

Örtkryddad kycklinggryta med äpple och oliver

Öland påminner mig om Provence. I den här kycklinggrytan har jag samlat de sydfranska smakerna: saffran, oliver, oregano och timjan. Sedan har jag lagt ner klyftor av fina svenska äpplen. Helst ska det förstås vara de små vildäpplena som jag brukar hitta på mina cykelturer på ön, men det går…

Pizza Tirolo

Pizza med äpple, gorgonzola och speck som ger en blandning smakar ljuvligt tillsammas.

Friterade klyftor av åkeröäpple

Friterade äppelklyftor med vanilj, kanel och brunt socker. Det som skiljer en dussinkock från en stjärnkock är förmågan att välja de bästa råvorna som finns att tillgå och åkeröäpple är helt klart en av de bästa äppelsorterna. Perfekt konsistens har glassen när den är helt nykörd och töms ur maskjnen….

Äppelchutney

God äppelchutney som passar till mycket. Den kan t.ex. liva upp både kyckling och blodpudding.

Äppelmos

Har man lyckan att få mer äpplen än man kan äta upp så är det att rekommendera att göra äppelmos. Äppelmos är allra godast på frukostgröten. Detta är en liten sats, har man mycket äpplen kan den lätt dubbleras.

Knäckäpplen

När man vill få lite extra gammaldags känsla är knäckäpplen oslagbara! Skär gärna till egna pinnar av björk och stick ner i äpplena. Knäckäpplen är en verklig färskvara så mumsa i er dem samma dag som de tillagas. Använd en hushållstermometer som tål hög temperatur eller prova om sockersmeten är…

Kryddfärsbiffar med lingonsky

En maträtt till julbordet av Leif Mannerström.

Stekt gås

Gås äter man traditionellt på mårtensafton 10 november. Traditionen finns främst i Skåne och Tyskland. Som förrätt innan äter man svartsoppa och äppelkaka till efterrätt. Fast detta upplägg kommer från Stockholm. Från början åt man lutfisk som förrätt och risgrynsgröt till efterrätt.

Ugnsbakad falukorv

Svensk folkhemsklassiker som gör det lite småtrista halvfabrikatet falukorv till en liten vardagsfest. Ta inte den allra billigaste falukorven utan satsa på en falukorv med hög kötthalt, det är ändå billig mat. Servera med potatismos, ketchup, senap och gärna lite grönsaker.