Recept på klassikern lamm i dillsås ur Pluras kokbok.
Lamm i dillsås
Ingredienser (4 portion)
2 kg lammbringa, bog eller rygg
1 purjolök
2 morötter
6 vitpepparkorn
dillstjälkar
salt
Dillsås
6 dl buljong från lammkok
1 msk smör
2 msk mjöl
2 msk ättika
2 msk socker
hackad dill
1 äggula
½ dl grädde
salt och peppar
Tillagning
Dela köttet i 3 cm stora bitar och koka upp i saltat vatten. Häll av vattnet och skölj köttet i kallt vatten.
Lägg tillbaka köttet i grytan och häll på vatten så det knappt täcks. Tillsätt ¾ msk salt per liter vatten. Skär purjolöken, morötter i 2 cm stora bitar och lägg i grytan. Tillsätt vitpepparkorn och stjälkar från dillen som används i såsen. Koka under lock i 1 ½ timme.
Sila av 6 dl av buljongen och lämna kött och grönsaker i resten av buljongen i grytan.
Smält smöret i en kastrull och vispa i mjöl. Tillsätt under fortsatt vispning buljongen i omgångar. Sjud i 5 minuter.
Koka ättika med sockret tills det löst sig. Smaksätt såsen med denna blandning, häll inte i allt på en gång. Tillsätt hackad dill och äggulan utrörd i grädden. Plocka sedan över lammköttet och grönsakerna i såskastrullen och låt stå på svag värme i 5 minuter.
Servera med kokt potatis.